19 april 2024
Thumbnail voor Kou, sneeuwscooters en husky’s: een bijzondere trip naar Fins Lapland met TUI

Kou, sneeuwscooters en husky’s: een bijzondere trip naar Fins Lapland met TUI

Fins Lapland zit al enkele jaren in de lift qua populariteit onder reizigers. TUI organiseerde verleden week een speciale vlucht naar de Finse plaats Ivalo, met aan boord medewerkers, reisagenten, prijswinnaars, partners en pers om deze bijzondere bestemming te laten zien. Reisbizz spreekt met de organisator van de trip, TUI-woordvoerster Petra Kok, over de (bijzonder koude) reis naar het noorden.

Hoe kwamen jullie op het idee om met dit grote gezelschap heen en weer naar Lapland te reizen voor de doop van de ‘Ivalo’?
“De aanleiding was een combinatie van factoren”, vertelt Kok. “De doop van de Boeing 737 MAX PH-TFT die de naam Ivalo heeft gekregen én de vakantiemogelijkheden van Fins Lapland laten zien aan een grote groep mensen. Elke winter vergroot de vraag naar deze bijzondere wintersportvakanties. Het is belangrijk dat geïnteresseerde reizigers daar een goed advies over krijgen. En er gaat niets boven met eigen zintuigen ervaren hoe het is. Het merendeel van de passagiers bestond uit reisagenten (TUI retail, partner retail, TUI at Home) met name uit Nederland, maar ook een aantal uit België. Ook onze grote affiliate partners waren aanwezig, evenals een groep influencers en een filmcrew van een kinderprogramma en pers.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Foto: Ariane Kok Fotografie

Kun je ons iets vertellen over de logistiek van de reis - hoe hebben jullie het zo georganiseerd dat het mogelijk was om tijdens deze korte trip zo veel te zien?
“Zo’n trip is alleen te organiseren in een co-creatie van diverse enthousiaste collega’s. De mogelijkheid om dit vliegtuig vrij te plannen was mijn startpunt. De airline collega’s van planning waren daar uiterst belangrijk in. Vervolgens is, in overleg met de product manager, contact gezocht met de lokale agent en bekeken we hoe we zo’n dag konden inrichten. De gehele uitvoering met draaiboek en al is samen gedaan met twee collega’s van onze afdeling Groups & Incentives. Alle contacten met de luchthaven rondom de doop en de officiële contacten zijn door TUI Group collega’s gedaan. Voeg daar nog het enthousiasme en de flexibiliteit van de crew op deze vlucht aan toe en je krijgt een toptrip voor elkaar!”

Er waren ook een aantal medewerkers van het hoofdkantoor mee, hoe kon men zich hiervoor aanmelden?
“Op deze vlucht met 189 plaatsen, waren er 30 gereserveerd voor collega’s uit Nederland en België. Zij konden zich hiervoor aanmelden via ons intranet ‘smile’ middels een korte quiz. Bijna 500 collega’s hebben dit gedaan! Uit de juiste inzendingen hebben we 30 collega’s geloot die uiteindelijk mee zijn gegaan.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Foto: Ariane Kok Fotografie

Is het een idee om dit ook in de consumentenmarkt te zetten; korte trips naar Lapland?
“Eén dag is echt wel uitzonderlijk en heel kort en niet iets wat we zullen opnemen in ons aanbod.”

Op welke dagen worden de vluchten naar Ivalo uitgevoerd? En per wanneer?
“Elke zaterdag Rotterdam – Kittilä - Kuusamo
Elke donderdag, zaterdag en zondag  Amsterdam - Kittilä
Elke zondag (in dec, feb, maart) Amsterdam – Kittilä – Ivalo
Komende winter komt er op zondag in januari en februari een rechtstreekse  vlucht van Amsterdam naar Ivalo in plaats van de combinatievlucht met Kittilä. Hierdoor verdubbelen we onze capaciteit naar Ivalo deze maanden. Deze trip was ook een reden om dat in de kijker te zetten. En vergeet het noorden van Zweden niet; elke zaterdag is er een vlucht naar Scandinavian Mountains pal op de grens van Zweden en Noorwegen. Deze bestemming is wat meer toegerust voor mensen die ook willen skiën.”

Kun je ons een idee geven van de verschillende pakketten die jullie aanbieden voor een reis naar Lapland? Met name de korte arrangementen.
“We bieden verschillende opties aan. We hebben complete arrangementen waarbij alle excursies inbegrepen zijn, bijvoorbeeld de 8-daagse Pallas Experience Week. Je verblijft dan in Pallas National Park, 45 minuten vanaf de luchthaven van Kittilä. Alle denkbare excursies zitten hierbij inbegrepen; husky’s, sneeuwscooteren, tocht op sneeuwschoenen, ijsvissen, langlaufen, dineren in het ijshotel en meer. Of de 8-daagse Adventure on the Ounasjarvi River met ook diverse excursies waaronder een sneeuwschoenwandeling, husky’s bezoeken en met hen sleeën en een bezoek aan de rendierboerderij.

We bieden sinds vorig jaar ook 4- en 5- daagse shortbreaks. Je verblijft dan in Lapland Hotel Saaga, je komt donderdag of zondag aan en de donderdag of zondag er op vlieg je weer terug. Dit is ook een compleet pakket waarbij de populairste excursies zijn inbegrepen.

Maar je kunt natuurlijk ook verblijven in een houten cottage middenin de bossen, meestal met een privésauna. Kelo Star bijvoorbeeld biedt deze huisjes en is een aanrader voor families, vrienden of voor stellen die een romantisch weekje in de besneeuwde bossen willen zitten.”