CAPELLE A/D IJSSEL - Nadat Leonie Koks zich niet meer op haar plek voelde in haar oude functie, besloot ze om het roer om te gooien en haar passie voor reizen te combineren met haar baan. Sinds 2020 is ze begonnen als ZRA bij Personal Touch Travel waarbij ze de focus legt op het samenstellen van duurzame reizen binnen Europa.
Voordat Leonie besloot deze stap te nemen, was ze werkzaam als expediteur in de Rotterdamse haven. Na ontslag te hebben genomen, ging ze een half jaar op reis met het voornemen om te bedenken wat ze anders wilde doen qua werk. “Ik besloot dat het in ieder geval iets met mijn passie voor reizen te maken moest hebben. Ik hield al enorm van het regelen van reizen en ik kon uren hotels uitzoeken of routes uitstippelen. Zo heb ik al veel reizen kunnen organiseren voor vrienden en familie.”
Start in de pandemie
Na een informatieavond van Personal Touch Travel, startte Leonie zonder enige ervaring aan de ZRA-opleiding. Toen wist ze nog niet dat de reisbranche het daarna erg zwaar zou krijgen. “Ik had de beslissing om ZRA te worden al genomen toen corona nog de 'ver van mijn bed show’ was en we nog dachten dat het nooit naar Nederland zou komen. Ik was heel blij dat ik mijn eigen bedrijf had en klaar was met de opleiding, maar daarna kon ik er eigenlijk niks mee doen. Dat vond ik best lastig.”
Duurzaamheid als focuspunt
Bij het samenstellen van haar reizen vindt Leonie duurzaamheid een belangrijk focuspunt. Zo heeft ze besloten om alleen nog vakanties in Europa aan te bieden. “Ik denk zeker niet dat we minder moeten gaan reizen, maar dat we met zijn allen wel bewuster moeten gaan reizen (en leven). Ik ben misschien één van de weinige reisagenten die vind dat Schiphol minder vluchten moet gaan aanbieden. Wij kunnen namelijk als individu maar zoveel doen, vanuit de overheid moeten er ook stappen gezet worden. In 2019 vlogen er zo'n zestig vluchten per dag naar Londen, terwijl je net zo goed met de trein kunt reizen.”
Alternatieven
Om haar klanten op een duurzame manier te laten reizen, biedt Leonie opties aan van korte vluchten of treinreizen. “Op dit moment heb ik wel klanten die voor bepaalde routes liever de trein kiezen dan het vliegtuig.” Daarnaast probeert ze zoveel mogelijk kleinere en op zichzelf staande accommodaties aan te bieden, zodat de CO2-uitstoot minder is en het geld terecht komt bij de lokale community. “Daarnaast compenseer ik in ieder geval altijd de uitstoot die met het reizen naar bestemming vrij komt. Ik geef in mijn reisvoorstellen tips om duurzamer te reizen en ik ben nog op zoek naar een stichting of goed doel die zich inzet tegen klimaatverandering die ik kan ondersteunen.”
‘Reizen is niet duurzaam’
"Ik kies zelf altijd voor de term duurzamer reizen in plaats van duurzaam reizen. Reizen is per definitie niet duurzaam te noemen en dat is ook niet iets waar we naar kunnen streven. Niet reizen zou echt duurzaam zijn, maar daar is reizen en ontdekken veel te mooi voor."
Zelf reist Leonie ook zo duurzaam mogelijk, al blijft het voor haar zelf soms ook nog steeds een leerproces. “Ik leer steeds meer en wordt zelf ook nog steeds bewuster van dingen die ik doe en anders kan doen. Het is vooral belangrijk om te beseffen dat je niks 100 procent perfect kunt doen en dat reizen nooit écht duurzaam zal zijn. Als we allemaal wat vaker een bewustere keus maken zal dat al veel schelen en dat hoeft zeker niet te betekenen dat je reis er minder speciaal van wordt!”