18 oktober 2024
Thumbnail voor Milou van Roon lanceert eigen reisorganisatie speciaal voor vrouwen

Milou van Roon lanceert eigen reisorganisatie speciaal voor vrouwen

AMSTERDAM - Milou van Roon stond begin 2020 in de startblokken om haar eigen reisorganisatie Explorista Travel te lanceren. Totdat het coronavirus de hele wereld in zijn greep nam en er van reizen geen sprake meer was. Reisbizz.nl sprak Van Roon over hoe het voelt nu ze eindelijk vandaag, op Internationale Vrouwendag, Explorista Travel heeft kunnen lanceren.


Van Roon is oorspronkelijk journaliste en reisblogger voor haar eigen reiswebsite, die haar in 2013 uit een depressie heeft gesleept. “Na mijn afstuderen vond ik het door de financiële crisis moeilijk om werk te vinden, voelde ik me geïsoleerd in een stad waar ik bijna niemand kende en had ik weinig inkomsten. Ik voelde me ontzettend ongelukkig, tot ik realiseerde dat ik weer iets moest doen waar ik gelukkig van werd, en dat was reizen.” In eerste instantie schreef Van Roon voornamelijk over reizen met een klein budget, maar door de jaren heen is haar website uitgegroeid tot een reisblog specifiek voor vrouwen.

De geboorte van Explorista Travel
In 2019 voelde Van Roon, die ondertussen al flink wat jaren als fulltime blogger erop had zitten, dat ze toe was aan een nieuwe uitdaging. Ze kreeg al vaak vragen van mensen die, net als zij, ook graag alleen op reis wilden, maar niet goed durfden of niet wisten waarheen. “Ik wist dat ik met mijn ervaring mensen hiermee zou kunnen helpen en daar is het idee voor georganiseerde groepsreizen voor vrouwen ontstaan!” Waarom specifiek voor vrouwen? Van Roon: “Ik zou zelf niet zo snel meegaan op gemixte reis, omdat ik me dan toch minder snel op mijn gemak voel. Ik heb gemerkt dat meer vrouwen dat lastig vinden, dus vandaar de keuze om te kiezen voor female-only reizen. Hoe tof is het om samen met een groep gelijkgestemde vrouwen uit je comfortzone te stappen?”

Female empowerment
Van Roon haar passie voor ‘girlpower’ komt ook terug in de vormgeving van de reizen zelf. Met Explorista Travel hoopt ze een positieve verandering te brengen als het gaat om de positie van vrouwen. “Het is voor mij belangrijk dat zoveel mogelijk geld terecht komt bij lokale vrouwen. Lokale gidsen, lokale partnerbedrijven die door vrouwen gerund worden en goede doelen die zich inzetten voor de positie van vrouwen. Ik sta volledig voor eerlijke verdiensten, zonder uitbuiting. Ik vind het anno 2022 niet kunnen dat je andere landen en mensen uitbuit voor jouw eigen reiservaring.”

Een heftige (uitgestelde) start
Hoe Van Roon de coronatijd ervaarde? Heftig. “Ik heb het echt wel moeilijk gehad, want als je nieuwe bedrijfsplan, waar je zoveel tijd en liefde in hebt gestoken, ineens in de ijskast moet, is dat best zwaar. Ik had ook geen idee wanneer en of het ooit weer normaal zou worden, dus was emotioneel echt wel lastig.” Toch geeft ze aan dat ze er ook veel van heeft geleerd als ondernemer. Lachend: “Het worstcasescenario is al gebeurd, dus vanaf nu kan er alleen maar een stijgende lijn in zitten!”

Er staan voor dit jaar tot nu toe drie reizen gepland: naar Marokko, Parijs en Zuid-Italië.