20 april 2024
Thumbnail voor Mogelijk jaren geen Eurostar-treinen vanaf Amsterdam CS

Mogelijk jaren geen Eurostar-treinen vanaf Amsterdam CS

SCHIPHOL - Hogesnelheidstrein de Eurostar zal mogelijk meerdere jaren niet kunnen vertrekken van station Amsterdam CS. Vanaf 2024 wordt het station in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) grootschalig verbouwd om reizigersgroei mogelijk te maken. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer.


Door de verbouwing van sporen en perrons is er mogelijk geen ruimte meer voor de afhandeling van de Eurostar.

De huidige lounge en de noodzakelijke security- en paspoortcontrolevoorzieningen voor de Eurostar-treinverbinding naar Londen kunnen vanaf begin 2024 niet meer gebruikt worden door deze verbouwing. De ruimte is nodig voor de bouwwerkzaamheden en de situatie is zeer complex: een alternatieve loungelocatie en afgezonderde loopstroom naar de treinen is niet zomaar voor handen, zo schrijft de staatssecretaris.

Pas in de eindsituatie met de realisatie van het derde perron op Amsterdam Zuid kunnen de Eurostar-treinen vanaf Amsterdam Zuid vertrekken. Dit zou betekenen dat er tijdens de jarenlange verbouwing geen Eurostars rechtstreeks (secure) kunnen vertrekken naar London.

De staatssecretaris vindt dit onacceptabel. Ze is van mening dat de Eurostar ook tijdens de verbouwing zoveel mogelijk vanaf Amsterdam moet kunnen vertrekken.

De Eurostar is een belangrijk alternatief voor de internationale treinreiziger op de kortere afstand.

"Ik heb ProRail gevraagd om samen met NS alles op alles te zetten om de problematiek rond de Eurostar tijdens de verbouwing van Amsterdam Centraal op te lossen", aldus Heijnen.