Het World Economic Forum heeft vandaag een nieuw rapport gepubliceerd waarin wordt voorspeld dat de reis- en toerismesector tegen 2034 naar verwachting 30 miljard toeristische reizen zal verzorgen.
Bekijk de krantenkoppen en je vraagt je misschien af wat de toekomst brengt voor het toerisme zoals we dat nu kennen.
Inwoners met waterpistolen zijn de straat op gegaan in Barcelona als onderdeel van anti-toerismeprotesten in heel Spanje, Italië en Portugal. Bestemmingen over de hele wereld hebben maatregelen genomen, van het invoeren van toegangsprijzen tot het blokkeren van beroemde uitzichten, om het groeiende aantal toeristen in goede banen te leiden.
Toch wordt, ondanks de wrijving tussen bezoekers en bewoners en ondanks bedreigingen zoals het risico op wereldwijde verstoringen en de druk die toerisme op de natuur legt, verwacht dat de bijdrage van reizen en toerisme aan het wereldwijde BBP in 2034 zal oplopen tot 16 biljoen dollar. De sector ondersteunt bedrijven en gemeenschappen en speelt een centrale rol op de arbeidsmarkt, goed voor ongeveer 1 op de 10 banen in 2024.
Belangrijk is dat, terwijl sommige bestemmingen overspoeld worden, veel andere juist onderbezocht blijven en sterk zouden kunnen profiteren van meer toerisme, vooral wanneer dit wordt afgestemd op duurzaamheid en lokale ontwikkelingsdoelen. In plaats van groei af te remmen, ligt de kans in betere organisatie, slimme spreiding en inclusievere strategieën die de voordelen van toerisme eerlijker verdelen.
Volgens het rapport Travel and Tourism at a Turning Point: Principles for Transformative Growth, opgesteld door het World Economic Forum in samenwerking met Kearney, is dit een cruciaal moment voor een sector “op een kruispunt”.
Nieuw rapport pleit voor evenwichtige aanpak van duurzaam toerisme
Wanneer toerisme slecht wordt beheerd, kan het de langetermijnduurzaamheid van een bestemming onder druk zetten, met toenemende belasting van natuurlijke hulpbronnen, infrastructuur en lokale gemeenschappen als gevolg. Maar toerismegroei op zichzelf als het kernprobleem beschouwen, gaat voorbij aan de essentie.
Volgens experts is toerisme alleen duurzaam als het wordt ontwikkeld en beheerd met oog voor zowel de behoeften van bezoekers als van lokale gemeenschappen. Het gaat hierbij niet om het beperken van reizen, maar om het zo vormgeven dat iedereen er baat bij heeft. Aangezien de verhouding tussen bezoekers en inwoners naar verwachting zal toenemen, zullen deze uitdagingen dringender worden – vooral op plekken waar toerisme sterk geconcentreerd is.
In plaats van de vraag te beperken, ligt de oplossing in het herverdelen van toeristenstromen, het diversifiëren van ervaringen en het creëren van meer kansen in onderbezochte regio’s. Als het goed wordt aangepakt, kan toerisme een krachtige motor zijn voor lokale ontwikkeling, investeringen en culturele uitwisseling, mits afgestemd op duurzaamheidsdoelstellingen en de behoeften van gemeenschappen.
Lange termijnstrategie
Na jaren van conflict identificeerde Rwanda zo'n twintig jaar geleden de toerismesector als een belangrijke pijler voor economische ontwikkeling. Vandaag de dag draagt toerisme ongeveer 10 procent bij aan het BBP van het land.
Natuurtoerisme, waaronder het Volcanoes National Park en het gorillatoerisme, vormt de kern van het toeristische aanbod. Maar vanwege de beperkte capaciteit van dit soort activiteiten zijn er ook andere opties verkend. In 2014 besloot het land een MICE-toerismestrategie te ontwikkelen, gericht op vergaderingen, incentives, congressen en tentoonstellingen, nadat grondige analyses aantoonden dat Rwanda op dit vlak veel potentieel had als bestemming. Daarnaast is het land uitgegroeid tot een toonaangevende Afrikaanse bestemming voor lifestyle-evenementen en concerten.
Het jaarverslag 2024 van de Rwanda Development Board toont het succes van deze strategie aan: de MICE-sector genereerde $84,8 miljoen aan inkomsten door het organiseren van 115 prestigieuze evenementen met meer dan 52.000 deelnemers.
Potentie Mexico deel onbenut
In Mexico speelt toerisme een cruciale rol in de economie, goed voor 8,5 procent van het BBP en werkgelegenheid voor miljoenen mensen. Maar volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is het potentieel van de sector om inclusieve en duurzame groei in het land te bevorderen “grotendeels onbenut” gebleven.
Dat was het geval in Barrancas del Cobre, een gebied dat toeristen aantrekt vanwege een reeks uitgestrekte canyons, maar waar het inheemse Rarámuri-volk geen wezenlijke rol speelde in het toerisme. Vandaag de dag is dat anders dankzij de oprichting van Experiencias Rarámuri, een toeristische attractie met meeslepende ervaringen, waaronder natuuravonturen en culturele workshops.
Het initiatief is het resultaat van samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder ondernemers, commerciële partners en regionale overheden. Het brengt groei in balans met lokale behoeften en herinvesteert inkomsten in onder meer gezondheidszorg en onderwijs. Daarnaast heeft het werkgelegenheid gecreëerd voor meer dan 100 families.
Lokale behoeften centraal stellen
Het Mercedes-Benz Stadium in Atlanta, dat in 2017 werd geopend, heeft een capaciteit van meer dan 71.000 en is de locatie voor sportevenementen zoals de NFL-wedstrijden van de Atlanta Falcons, maar ook voor conferenties, tentoonstellingen en beurzen. Met een bezoekersaantal van ongeveer 3 miljoen per jaar, bestond er tijdens de bouw bezorgdheid over de impact op de omliggende wijken, die te kampen hadden met onderinvestering en hoge criminaliteitscijfers.
Door de gemeenschap actief te betrekken, konden mogelijke spanningen worden beheerst. Er werden workshops georganiseerd om de mening van bewoners te verzamelen over diverse projecten, waaronder overstromingsbestendige parken en openbare kunst rondom het stadion. Tegelijkertijd namen buurtbewoners deel aan een programma dat hen voorbereidde op werk in de bezoekerseconomie: meer dan 700 mensen kregen een opleiding en meer dan 150 vonden werk in functies binnen het stadion.
Ondersteuning voor mkb'ers
Wanneer toerisme een belangrijke bijdrage levert aan de lokale economie, hebben kleine ondernemingen vaak behoefte aan ondersteuning op het gebied van middelen en netwerken om hun kansen te benutten. In San Diego, waar toerisme jaarlijks meer dan 14,3 miljard Amerikaanse dollar opbrengt, werd een systematische aanpak gekozen om ervoor te zorgen dat het herstel na de pandemie ook de gemeenschap ten goede kwam.
Het Tourism Accelerator-programma traint elk jaar tien lokale bedrijven die de diversiteit van de gemeenschap weerspiegelen, op gebieden zoals marketing, public relations en netwerken. In drie jaar tijd heeft het initiatief 30 bedrijven ondersteund, waarvan de meerderheid een toename in omzet en werkgelegenheid rapporteerde als resultaat.
Volgens het rapport van het World Economic Forum brengt de verwachte groei van het toerisme complexe uitdagingen met zich mee, maar biedt het ook de kans om te floreren én bij te dragen aan oplossingen voor enkele van onze meest urgente problemen.