20 april 2024
Thumbnail voor Monique Peereland ontdekt Santiago de Chile en mysterieus Paaseiland: ‘De magie is nog voelbaar’

Monique Peereland ontdekt Santiago de Chile en mysterieus Paaseiland: ‘De magie is nog voelbaar’

SANTIAGO - Afgelopen oktober zorgde een grote brand op Paaseiland voor onherstelbare schade aan een aantal van de majestueuze beelden die het eiland karakteriseren. Monique Peereland van Caribbean Reflections bezocht samen met Joke Nuijs van Reisbureau Buitenlandsche Zaken dit UNESCO Werelderfgoed voordat de schade werd opgelopen. Ook verkenden ze Santiago de Chile en omgeving. Monique doet verslag van de reis in de Zuid-Amerika Special van Reisbizz Magazine.


De reis begon in Santiago, de hoofdstad van Chili. Vanaf het vliegveld was het een korte rit van dertig minuten naar het centrum. Bij de uitgang van de luchthaven kun je een taxi-ticket kopen voor ongeveer 30 euro. Ons hotel zat middenin het centrum op 15 minuten loopafstand van de historische binnenstad met het centrale plein Plaza de Armas. Rondom het plein staan de meest historische gebouwen van het land waaronder de Metropolitan kathedraal.

Verschillende wijken
Santiago is onderverdeeld in een aantal wijken. Zo heb je op loopafstand van het centrum de hippe, trendy wijk Lastarria met leuke restaurants, terrassen, boetiekjes en boutique hotels. Ook de levendige wijk Bellavista is makkelijk te voet te bereiken en is een geliefde plek voor studenten. Hier staat La Chascona, één van de huizen van Pablo Neruda, een bekende Chileense dichter en kunstverzamelaar.

Wat verder verwijderd van het centrum, maar wel op rijafstand (15 min), heb je de gezellige wijk Providencia met een hoop restaurants, winkels en een groen stadspark. Ook heb je hier de luxueuze, grootsteedse wijk Las Condes met grote luxe winkelcentra en de meest chique hotels.

Bijzonder Paaseiland
Na de hoofdstad verkend te hebben, werd het tijd om Paaseiland te bezoeken. Paaseiland heeft in totaal 5.500 inwoners en een totale oppervlakte van 165 km2. Even ter vergelijking: Texel is 465 km2. De hoofdplaats van het eiland is Hanga Roa. Met een vlucht van 5 uur en 50 minuten vlogen we met LAN Airlines met het comfort van de Royal Businessclass naar het eiland.

Wat Paaseiland zo bijzonder maakt, zijn de in totaal bijna 900 standbeelden die Moai’s genoemd worden en de tweehonderdveertig Ahu’s. Dit zijn ceremoniële platforms waarop de Moai’s zijn opgericht. Paaseiland, ook wel Rapa Nui genoemd, is een van de eenzaamste plekken op aarde. Het ligt namelijk 3200 kilometer verwijderd van Zuid-Amerika (Santiago de Chile) en 2560 kilometer van het eerstvolgende eiland.

Moeten we de mondeling overgeleverde verhalen geloven of de visie van wetenschappers? Paaseiland blijft een mysterie, de imposante beelden van vroegere heersers zijn tastbaar aanwezig en de magie is nog voelbaar.

Ben je benieuwd naar de omgeving van Santiago de Chile en wat voor ontdekkingen Monique heeft gedaan op het mysterieuze Paaseiland? Lees dan het volledige verslag in de Zuid-Amerika special.