19 juni 2024
Thumbnail voor Nederlanders belangrijke toeristen voor Tsjechië in 2021

Nederlanders belangrijke toeristen voor Tsjechië in 2021

AMSTERDAM - Tsjechië ontving in 2021 bijna 3 miljoen buitenlandse toeristen, waarvan een groot deel uit Nederland afkomstig was. Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van CzechTourism. Het aantal toeristen uit de Benelux die in 2021 naar Tsjechië afreisde, is met bijna 28 procent gestegen.


Ook voor Tsjechië is 2021 een uitdagend jaar geweest voor het toerisme. In de eerste vier maanden van het jaar was Tsjechië gesloten voor toeristen en pas vanaf juni laten de statistieken weer een stijging zien. In totaal vierden 2,57 miljoen buitenlandse toeristen hun vakantie in Tsjechië, een daling van ruim 7 procent.

Het aantal toeristen uit de Benelux is daarentegen juist gestegen in vergelijking met voorgaande jaren. Nederlanders waren zelfs één van de belangrijkste toeristen voor Tsjechië in 2021; ruim 98.800 Nederlanders vierden in 2021 hun vakantie in Tsjechië, waarmee Nederland op de vierde plek komt van belangrijkste bezoekers uit het buitenland. Alleen uit Duitsland, Slowakije en Polen kwamen meer toeristen. Volgens Petra Palečková, directrice van CzechTourism, heeft de media-aandacht voor Tsjechië in 2021, die het door het populaire televisieprogramma ‘Wie is de Mol?’ kreeg, meegespeeld in de stijging van Nederlandse toeristen.

Praag blijft populaire bestemming
Van de 2,57 miljoen buitenlandse toeristen bezocht bijna 55 procent Praag. De Tsjechische hoofdstad blijft een populaire bestemming, maar dat veel toeristen ook de Tsjechische regio’s verkennen blijkt uit de cijfers van CzechTourism. Zuid-Moravië en de regio Karlovy Vary waren het meest populair. Bij Nederlanders waren juist de regio’s Hradec Králové, Zuid-Moravië en Liberec favoriet.