21 februari 2024
Thumbnail voor ‘Nederlanders binnen 2 jaar weer net zo vaak op buitenlandse vakantie als voorheen’

‘Nederlanders binnen 2 jaar weer net zo vaak op buitenlandse vakantie als voorheen’

AMSTERDAM - Toen de reis- en luchtvaartbranche instortte aan het begin van de coronacrisis, werd door enkele opiniemakers voorspeld dat dit voorgoed het einde van het massatoerisme betekende. “Reizen wordt duurder en elitairder”, zei Elske Doets bijvoorbeeld. ABN Amro denkt daar anders over. De bank voorspelt vandaag dat Nederlanders binnen twee jaar na het opheffen van de restricties weer net zo vaak op buitenlandse vakantie gaan als voorheen.


"Dat mensen onverminderd willen blijven reizen wanneer het weer kan, blijkt uit de ontwikkelingen in de Verenigde Staten waar de meeste staten geen reisbeperkingen hanteren. Het schrappen van beperkende maatregelen eerder dit jaar leidde tot een snelle opleving van het binnenlandse toerisme. Inmiddels ligt de reisbereidheid van de Amerikanen al weer op 91 procent van het niveau van voor het uitbreken van de pandemie”, schrijft ABN AMRO in een analyse.

“Mede op basis van het sterke herstel in de VS zijn de verwachtingen voor de buitenlandreizen door Nederlanders voor de komende jaren positief. Uit de ANVR-GFK Travelscan van afgelopen juni blijkt bovendien dat de meeste reizigers verwachten de komende drie jaar even vaak op vakantie naar het buitenland te gaan als in de afgelopen jaren. Het bereiken van niveaus van voor de crisis valt volgens ABN AMRO te verwachten binnen twee jaar na het opheffen van de beperkende maatregelen.”

Vanwege deze positieve vooruitzichten zou het volgens de bank goed zijn om de steun aan de branche te verlengen. “Dat maakt ook het verlengen van de steunmaatregelen zinvol voor alle nu zo hevig getroffen bedrijven die bij de reisbranche betrokken zijn. Gezien de positieve verwachtingen is het aannemelijk om te stellen dat de meeste van deze bedrijven op de lange termijn levensvatbaar zijn, een van de grondslagen voor het geven van steun.”

De bank verwacht komende winter al een fors herstel. “ABN AMRO denkt wel dat het dieptepunt is gepasseerd. Zo is de bank optimistisch over het naderende winterseizoen. Wanneer de beperkingen voor buitenlandvakanties gematigd blijven, is deze winter een omzet van 80 procent van die voor de pandemie een realistische verwachting.”