9 mei 2024
Thumbnail voor Nieuw-Zeeland heft alle COVID-19 reisbeperkingen op

Nieuw-Zeeland heft alle COVID-19 reisbeperkingen op

WELLINGTON – Nieuw-Zeeland heeft alle COVID-19-gerelateerde reisbeperkingen en testvereisten opgeheven. Daarmee komt er een einde aan een van de strengste COVID-19-pandemievoorschriften ter wereld, ongeveer twee jaar nadat ze werden ingevoerd.


Sinds 13 september zijn alle vaccinatiebeperkingen opgeheven. Daarnaast is de verplichting tot het doen van een zelftest na aankomst ook niet meer van kracht. Wel wordt het testen nog aangemoedigd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Premier Jacinda Ardern zei in een wekelijkse persconferentie dat het tijd was om de bladzijde van het COVID-19-beleid van het land veilig om te slaan en te leven zonder de buitengewone maatregelen die het voorheen gebruikte.

"Vandaag is een mijlpaal in onze reactie. In plaats van het gevoel te hebben dat COVID dicteert wat er met ons, onze levens en onze toekomst gebeurt, nemen we eindelijk de controle terug", zei Ardern.

Maskervoorschriften
Nieuw-Zeeland heeft ook de regels voor het dragen van een mondkapje afgeschaft, behalve in de gezondheidszorg. Overigens kunnen sommige openbare gelegenheden nog steeds hun eigen maskervoorschriften hanteren.

De coronaregels worden opgeheven omdat Nieuw-Zeeland volgens de regering 90 procent van de mensen van 12 jaar en ouder heeft ingeënt met ten minste twee doses. Daarnaast staat het aantal coronabesmettingen in Nieuw-Zeeland op zijn laagste punt sinds februari.