20 juni 2024
Thumbnail voor Nu officieel: EU weert Amerikaanse toeristen, aandelenkoersen luchtvaart dalen

Nu officieel: EU weert Amerikaanse toeristen, aandelenkoersen luchtvaart dalen

BRUSSEL - Het was al uitgelekt, maar nu heeft de EU het bevestigd: de VS wordt van de veilige landen-lijst gehaald vanwege de stijgende besmettingsgraad. Dat betekent dat de EU haar lidstaten aanbeveelt om de komst van niet-essentiële reizigers uit de VS aan banden te leggen. Zij konden vrij naar Europa reizen, maar worden nu weer onderworpen aan restricties.


Dit is niet bindend: lidstaten mogen ervan afwijken. Mogelijk maken landen een uitzondering voor volledig gevaccineerde reizigers. Dat ligt echter gevoelig, want volledig gevaccineerde Europeanen zijn ook niet welkom in de VS. Bovendien hebben Amerikanen geen coronapaspoort. Nederland moet nog bekendmaken hoe het invulling gaat geven aan de Europese aanbeveling.

Beleggers reageren teleurgesteld op het besluit van de EU, dat grote impact kan hebben op het trans-Atlantische vliegverkeer. De beurskoersen van Air France-KLM en Lufthansa eindigden 1,5 procent lager, en de koersen van Delta, American en United staan momenteel 3 procent lager.

Behalve de VS zijn ook Israël, Kosovo, Libanon, Montenegro en Macedonië van de lijst gehaald.