16 juni 2024
Thumbnail voor Ongeveer 200 klimaatactivisten aangehouden op Schiphol, burgemeester veroordeelt actie

Ongeveer 200 klimaatactivisten aangehouden op Schiphol, burgemeester veroordeelt actie

SCHIPHOL - De marechaussee heeft op Schiphol al tegen de tweehonderd mensen gearresteerd in verband met klimaatacties op Schiphol-Oost. Dat zegt een woordvoerder van de marechaussee. Het precieze aantal kon hij nog niet geven, omdat de laatste activisten nog vastgeketend zitten aan een of meer privéjets. Volgens de marechaussee worden de arrestanten "geregistreerd en geïdentificeerd". Daarna beslist het Openbaar Ministerie wat er met ze gebeurt. "Ze hebben met z'n allen een strafbaar feit gepleegd", zegt de woordvoerder.

 


Zaterdagochtend begon een demonstratie op Schiphol Plaza. De actievoerders zijn bezorgd over de klimaatcrisis en willen dat Schiphol verduurzaamt. Rond het middaguur is een hek open gezaagd bij het terrein op het vliegveld waar de privéjets staan. Ook zijn ze met ladders over een hek geklommen. Zo'n vijfhonderd demonstranten zijn onder de toestellen gaan zitten om ze te blokkeren voor gebruik.

Een aantal activisten zit nog vastgeketend aan privéjets. "We hebben onze handen er vol aan", zegt de woordvoerder van de marechaussee. De actie werd niet verwacht. Volgens de zegsman is een speciale eenheid van de marechaussee bezig met het ontruimen van het deel van de luchthaven dat wordt gebruikt voor vluchten met privéjets. De gearresteerde activisten van Extinction Rebellion en Greenpeace worden overgebracht naar detentieruimtes op Schiphol zelf.

Onder de aangehoudenen bevinden zich ook activisten die met hun fiets over het platform reden. Omdat zij weigerden af te stappen, heeft de marechaussee hen op hardhandige wijze eraf moeten trekken. Sommigen bleven ook daarna niet meewerken en moesten over de grond door de marechaussee meegesleept worden.

Burgemeester veroordeelt actie
Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer, waaronder Schiphol valt, heeft geen goed woord over voor de actievoerders die zich zaterdag hebben vastgeketend aan vliegtuigen. "Dit heeft niets te maken met de demonstratie zoals afgesproken. Deze actie is verboden, gevaarlijk en strafbaar. "Er is volgens haar sprake van "verstoring van de luchthavenprocessen en schending van de noodverordening".

Schuurmans zegt dat "alle directe en indirecte schade op de actievoerders en de organisatoren verhaald worden. Het blokkeren van de werkprocessen, het zich onbevoegd op beveiligd gebied begeven en het zichzelf en anderen in gevaar brengen zijn niet acceptabel en zeker niet in een veiligheidsrisico-gebied als Schiphol."

Medische vlucht uitgeweken
Door de actie van de klimaatactivisten heeft volgens de European Business Aviation Association een medische vlucht met een ernstig zieke passagier aan boord moeten uitwijken naar Rotterdam. De belangenorganisatie noemt dit "onacceptabel". Greenpeace en Extinction Rebellion zeggen het uitwijken van de medische vlucht te betreuren, maar voegen eraan toe dat dit volgens hen niet nodig was omdat er op de Oostbaan wel geland kon worden.

Marechaussee: actie kon niet voorkomen worden
"Ook al maak je een hek van 5 meter hoog, dan kan je nooit voorkomen dat er mensen overheen klimmen", aldus de woordvoerder van de marechaussee op Schiphol. Actievoerders van Extinction Rebellion en Greenpeace verschaften zich zaterdag volgens hem "met zwaar materieel" toegang tot het terrein op Schiphol-Oost waar vandaan de zakenvluchten en privéjets worden afgehandeld.

Volgens de marechaussee was daar sprake van een onaangekondigde actie, in tegenstelling tot de klimaatdemonstratie die eerder op de dag was begonnen op Schiphol Plaza, het winkelgebied van de luchthaven. Ruim honderd betogers hielden daar een 'zitactie' en een lawaaiprotest, volgend op een optocht.

"Ineens kregen we de melding dat er mensen in groten getale het platform op Schiphol-Oost op stroomden. Ze hadden met een slijptol het hek eruit gezaagd en dat ging allemaal heel snel", zegt de woordvoerder. Volgens hem is zoiets nooit helemaal te voorkomen, welke veiligheidsmaatregelen je ook neemt.

Klimaatprotest Schiphol

Klimaatprotest Schiphol

Een deel van de activisten heeft zich stevig vastgemaakt aan de vliegtuigen, waardoor ze moeilijk te verwijderen zijn. Foto's: Marten van Dijl/Greenpeace