19 juli 2024
Thumbnail voor Open brief aan Rutte over misbruik code oranje roept veel reacties op

Open brief aan Rutte over misbruik code oranje roept veel reacties op

DEN BOSCH - In een open brief in het NRC en Financieel Dagblad deed Harco van Uden, CEO van ExperienceTravel, afgelopen zaterdag een oproep aan premier Mark Rutte. In de brief eist Van Uden dat het misbruiken van code oranje wordt aangepakt. De brief leidt tot vele reacties van zowel voor- als tegenstanders.


Voor de derde keer doet Van Uden in de dagbladen via een open brief een oproep aan de premier. De CEO van ExperienceTravel, onderdeel van ITG Companies, stelt het beleid van het kabinet aan de kaak en benadrukt de gevolgen voor ondernemers in de reisbranche. In de eerste brief richtte Van Uden zich op de bekrompen communicatie en het negeren van de reisbranche bij het openen van Nederland. In de tweede brief benoemde Van Uden het verschil dat wordt gemaakt tussen massavakanties, waar volgens hem wel aandacht voor is, in vergelijking met het negeren van reizen buiten Europa voor individuele reizigers.

Code oranje
In zijn laatste brief afgelopen zaterdag stelt Van Uden dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken het nalaat om met duidelijke afspraken en richtlijnen te komen nu er langzaam, maar zeker perspectief komt. “Buiten het feit dat de code oranje misbruikt wordt en wettelijk ook niet is toegestaan, betekent dit dat reizen buiten Europa onnodig nog een seizoen niet door mogen gaan”, aldus Van Uden. Volgens de CEO krijgen vooral reisorganisaties met de focus op landen buiten Europa geen specifieke steun, maat wel specifieke regels opgelegd.

“De oplossing is simpel”, stelt Van Uden. “Gebruik code oranje weer waar het voor bedoeld is! Geef iedere bestemming een specifiek reisadvies. Ook voor landen buiten Europa die vaak veiliger zijn dan ons eigen land. En laat gevaccineerde en geteste reizigers afreizen naar landen die ons wel toelaten, ook buiten Europa.”

Ook geeft Van Uden oplossingen voor de gemaakte kosten die zijn gemaakt door het ‘te pas en te onpas blijven strooien met code oranje’. “Compenseer onze voorraad reizen die we al een jaar lang dagelijks annuleren. Geef reisevents een duidelijke datum om te starten en geef ook de reisbranche perspectief door een toezegging van 80 procent kostenrestitutie indien reizen alsnog na deze datum geannuleerd moeten worden.”

Reacties
De CEO ontving via social media, per mail en telefoon na de plaatsing van de brief zaterdag meteen al honderden reacties. Zowel mede- als tegenstanders lieten van zich horen. “Tegenstanders waren vooral mensen uit de zorg die vinden dat reizen nog helemaal niet kan gezien de huidige situatie”, meldt Van Uden. “Echter, de open brief was niet bedoeld om reizen nú meteen al mogelijk te maken. De insteek was dat er geen onderscheid meer gemaakt zou worden tussen reizen binnen en buiten Europa en dat er per land wordt bekeken of er veilig gereisd kan worden.”

Medestanders waren andere uit de reisbranche die in hetzelfde schuitjes zitten, maar ook mensen die inmiddels gevaccineerd zijn en mensen die op vertoon van een negatieve test weer willen reizen. “En dan niet verplicht naar een massaresort ergens in Europa, maar ook de keuze willen naar een ongerepte natuurbestemming ergens ter wereld te mogen afreizen.”

Op de foto Harco van Uden (rechts) tijdens een interview voor het Reisbizz Magazine van januari 2021.