13 juni 2024
Thumbnail voor Opnieuw vulkaanuitbarsting op IJslands schiereiland Reykjanes

Opnieuw vulkaanuitbarsting op IJslands schiereiland Reykjanes

Mensen hebben in delen van IJsland hun woning moeten verlaten omdat er een vulkaanuitbarsting dreigde. Er werd activiteit gemeten rond de Sundhnúkskraters, niet ver van de hoofdstad Reykjavik, meldt de publieke omroep RUV. Ook de beroemde toeristische attractie Blue Lagoon is ontruimd. Korte tijd later volgde inderdaad een uitbarsting.

In IJsland is veel seismische activiteit. In maart waren op het schiereiland Reykjanes, waar Grindavík ligt, ook al meerdere vulkaanuitbarstingen. In januari brandden meerdere huizen af door erupties. Op Reykjanes ligt ook de belangrijkste luchthaven van het land, Keflavik. De luchthaven laat weten dat de vluchten momenteel gewoon doorgaan zoals gepland en dat de luchthaven voorlopig open blijft. Wel worden reizigers geadviseerd om de website van de luchthaven en luchtvaartmaatschappij in de gaten te houden.

De burgerbescherming heeft opdracht gegeven tot evacuaties in Grindavík en omliggende gebieden, meldt RUV. Ook de bezoekers van de geothermische baden van Blue Lagoon moesten daarom vertrekken. Hoeveel mensen geëvacueerd zijn, konden de autoriteiten nog niet zeggen. Een manager schat dat het om zo'n zeven- tot achthonderd mensen gaat, inclusief personeel.

Volgens de IJslandse meteorologische dienst spuit over 1 kilometer lengte lava de lucht in. De scheur lijkt langer te worden. De lava bereikt hoogtes van 50 meter. De politie heeft de noodtoestand afgekondigd.