14 juli 2024
Thumbnail voor Orkaan Beryl bijna aan land op Jamaica: ‘iedereen moet verplicht binnenblijven’

Orkaan Beryl bijna aan land op Jamaica: ‘iedereen moet verplicht binnenblijven’

Vanaf woensdag 3 juli tot en met 10 juli is het 'Disaster Risk Management Order' van toepassing op Jamaica, vanwege orkaan Beryl. Door de orkaan wordt iedereen op het eiland verplicht tussen 06.00 uur en 18.00 uur binnen te blijven. Zeker zeven mensen zijn al overleden door de gevolgen van de orkaan in het zuidoosten van het Caribische gebied. Beryl wordt omschreven als de sterkste van zijn soort ooit in deze tijd van het jaar.

Extra besluiten en maatregelen kunnen afhankelijk van de situatie worden afgekondigd binnen het Disaster Risk Management Order. "Dit is om iedereen veiligheid te garanderen tijdens het passeren van de storm en om te voorkomen dat mensen met criminele bedoelingen toch de straat op gaan”, legt de Jamaicaanse premier uit in de krant The Jamaica Observer.

Volgens Hans van Wamel van Jamaica Tourist Board is dit een normale procedure voordat een orkaan aan land komt. "Iedere procedure is natuurlijk anders, er wordt gekeken naar de heftigheid van de stom. Het is lang geleden dat er op Jamaica een storm van een soortgelijk niveau is geweest. De laatste heftige orkaan was Gilbert in 1987. Men weet in het Caribisch gebied hoe ze moeten reageren en iedereen bereid zich goed voor", aldus van Wamel.

De afgelopen dagen trok Beryl al over het zuidoosten van het Caribisch gebied. Daarbij vielen zeker zeven doden: drie op Grenada, drie in Venezuela en een op Saint Vincent en de Grenadines. Ook is op verschillende eilanden veel schade aangericht.

Alle luchthavens op Jamaica zijn gesloten. Op dit moment heeft Beryl nog geen invloed op vluchten naar de ABC-eilanden.