14 april 2024
Thumbnail voor Piloten vakantievlieger Discover Airlines starten driedaagse staking

Piloten vakantievlieger Discover Airlines starten driedaagse staking

De piloten bij Discover Airlines, een dochtermaatschappij van Lufthansa, leggen vanaf zaterdagmorgen 17 februari het werk neer tot maandagavond 19 februari. Dit heeft hun vakbond Vereinigung Cockpit (VC) vrijdag bekendgemaakt.

De vliegers zijn het oneens met het aanbod dat de directie hen heeft gedaan over de arbeidsvoorwaarden en willen via een staking hun eisen kracht bij zetten. Het is de vierde keer in twee maanden tijd dat de piloten van Discover Airlines, gespecialiseerd in vakantievervoer, daarom in actie komen.

De werkgever kwam eerder met de ondernemingsraad een loonstijging overeen. Ook VC kon zich daarin vinden, maar de bond eist namens haar leden een CAO, die ze nu niet hebben. Met een CAO krijgen de piloten een vastgelegde wettige zekerheid, stelt VC, waarmee ze niet langer hoeven te “smeken” om meer salaris, maar “gewoon” recht hebben om hierover te onderhandelen.

Hulp
In december, januari en begin deze maand legden de piloten van Discover Airlines het werk ook al neer. De staking van komend weekeinde is de langste tot nu toe. Bij eerdere werkonderbrekingen annuleerde het bedrijf een deel van de vluchten, maar lang niet alle omdat andere carriers binnen de groep, zoals Lufthansa en Eurowings, te hulp schoten.

Discover Airlines, tot september 2023 vliegend onder de naam Eurowings Discover, beschikt over een vloot van 24 vliegtuigen, allemaal Airbussen voor de korte en lange afstand. Er werken 2000 mensen.