28 april 2025
Thumbnail voor Prijsoorlog moet zomerboekingen aanjagen: ‘Altijd aanstaan met aanbiedingen’

Prijsoorlog moet zomerboekingen aanjagen: ‘Altijd aanstaan met aanbiedingen’

De zomerboekingen stagneren. Touroperators laten weten flink te moeten trekken aan de markt met aanbiedingen om meer verkeer te genereren. “We staan altijd aan. De klant lijkt wel steeds prijsgevoeliger. We voeren voortdurend campagnes om de boekingen aan te jagen”, zegt TUI Nederland-baas Arjan Kers in gesprek met Reisbizz. Een prijsoorlog is volgens ingewijde bronnen in de reisindustrie haast niet te vermijden.

Namens de ANVR bevestigt Walter Schut de moeilijke Nederlandse markt. “De boekingen lopen in het eerste kwartaal van dit jaar 3 procent achter op vorig jaar. De branche moet er harder aan trekken. Na een enorme groei postcovid zagen we de boekingen vorig jaar al stabiliseren. Nu is er dus een lichte teruggang, maar het seizoen is natuurlijk nog lang niet klaar. Het gaat echter niet vanzelf”, meent hij.

Duurder en onzeker leven
Mensen letten volgens Schut meer op hun geld. “Ook omdat het leven aan alle kanten duurder is geworden. Bovendien is er sprake van meer onzekerheden in de wereld, zoals oorlogsdreiging, extremer weer en natuurrampen. Ook daardoor wachten velen nog met het boeken van de zomervakantie om de ontwikkelingen even aan te kijken.”

Teken aan de wand is het feit dat de relatief goedkope Rode Zee in Egypte juist heel goed scoort met bijna een verdubbeling van de boekingen. Aan de andere kant zijn de prijzen in bijvoorbeeld Turkije flink gestegen en dat merk je gelijk aan de belangstelling. Spanje blijft de meest populaire Europese zonbestemming, ook Griekenland doet het redelijk.

Vroegboekingen en retro
Corendon-topvrouw Gunay Uslu laat Reisbizz weten voor deze zomer al veel vroegboekingen te hebben binnengehaald, mede door aanbiedingen. “Logisch dat het nu tijdelijk wat rustiger oogt. We zien dat klanten bewuster kiezen voor bestemmingen waar ze waar voor hun geld krijgen. Daarom zetten wij extra in op onder andere Alanya en Didim, leuke retrobestemmingen die nu ook populairder zijn, omdat je gulden er nog ouderwets een daalder waard is”, zegt Uslu.

Volgens Kers is er echter een trend dat mensen later boeken. “Kortingen zijn eigenlijk het hele boekingsseizoen nodig om hen grootschalig over de streep te trekken. De meesten zijn constant op zoek naar de beste prijs. Ja, dat zorgt best wel eens voor een grimmige, agressieve markt. Maar, we hebben door de jaren heen wel voor hetere vuren gestaan, dus hier komen we ook weer doorheen. Belangrijk voor ons is om onze schaalgrootte te benutten om met die smalle marges nog wat te kunnen verdienen. Dat betekent ook dat een hoge loadfactor van onze eigen vliegtuigen nodig is’, stelt hij.

Lastminutes komen nog
Directeur Maaike van der Windt van De Jong Intra Vakanties wijst erop dat het lastminuteseizoen nog moet beginnen. “Ook wij merken dat de boekingen trager gaan dan vorig jaar. Met name vanaf medio februari is er meer terughoudendheid. Zodra het vakantiegeld binnen is, verwachten we een boekingshausse. Wij zorgen intussen voor voldoende beschikbaarheid van ons zonaanbod tegen de beste prijs. Dit in combinatie met een uitgebreid assortiment van lowcost airlines. Onze verkoopfocus ligt vooral op de retail en OTA’s.”

Ook reisbureaus stellen vast dat de boekingsbereidheid voor de zomer momenteel achterblijft bij de (te hoge?) verwachtingen. “Touroperators zetten de laatste weken stevig in op aanbiedingen om de consument tegemoet te komen”, zegt directeur Erik van der Waard van de Internoord Travel Group, tevens voorzitter van de Dutch Travel Alliance (DTA).

Sterk begin zwakt erg af
Volgens hem is het sterke begin van het boekingsseizoen afgezwakt. “Vorige maand zagen we een behoorlijke dip ontstaan. Dat heeft deels te maken met de enorme terugval van Amerika als bestemming, maar er is bijvoorbeeld ook sprake van een stagnatie op de Turkije-omzet. De prijzen zijn daar fors gestegen door allerlei omstandigheden. De Turkse budgetzon is niet meer zo voordelig als voorheen. Dat gaat ten koste van de prijs-kwaliteitverhouding.”

De consument zoekt volgens Van der Waard daarom goedkopere alternatieven. “De Balearen en de Canarische Eilanden doen het relatief goed, net als Griekenland. Ook Curacao blijft lekker doorboeken. Het is wel zaak om online harder te knokken om volop te blijven meedraaien in het boekingscircus.”

Prijsbewuster, kritischer
In DTA-verband is het volgens Van der Waard duidelijk dat de klant niet alleen prijsbewuster is, maar ook kritischer op comfort en beleving tijdens de vakantie. “All-inclusive is nog altijd in trek. Ook dat heeft vooral te maken met de financiën, hoewel lastminutes stroever gaan. Daarnaast is er zichtbaar meer aandacht voor authenticiteit en kleinschaligheid en voor dingen als boutiquehotels en adults-only ”, vertelt hij.

Sinds de coronacrisis heeft de klant volgens hem behoefte aan duidelijkheid, zekerheid en betrouwbaarheid. De garanties en annuleringsvoorwaarden worden nog steeds erg belangrijk gevonden. Men wil heus wel op vakantie deze zomer, maar velen hopen op scherpere prijzen en willen waar voor hun geld. Dus wacht men even af met boeken”, aldus Van der Waard.

Resumerend waarschuwt hij aanbieders, zoals in Turkije, om de prijzen weer in balans te brengen met wat er geboden wordt. “Die drukken nu veel te hard op de vakantiepotjes. De consument is druk aan het vergelijken en informeert zich terdege over de prijsverschillen en dergelijke voor het boeken. Wie redelijk flexibel is met de reisdata, neemt de tijd. Wat dat betreft verschuift het lastminutelandschap.”

Recente berichten