24 juli 2024
Thumbnail voor Reisorganisaties vragen reizigers om vaccinatiebewijs: ‘De keuze wordt ons opgelegd’

Reisorganisaties vragen reizigers om vaccinatiebewijs: ‘De keuze wordt ons opgelegd’

SCHIPHOL - Groepsreisorganisatie Oad en minimaal twee andere organisatoren van groepsreizen eisen van hun klanten een volledige vaccinatie. Dat schrijft de Volkskrant. Volgens betrokkenen vragen medewerkers en reizigers om de maatregel, omdat ze zich op die manier veiliger zouden voelen.


Voor Oad spelen de coronaregels in het buitenland mee in de overweging. In Duitsland geldt een quarantaineplicht voor niet-gevaccineerde Nederlanders die langer dan 24 uur in het land verblijven. Dat was voor de reisorganisatie de doorslaggevende reden, meldt de Volkskrant. “Vrijwel al onze groepsreizen gaan door Duitsland. Zonder vaccinatieverplichting zouden we ze niet kunnen organiseren”, zegt directeur Arjan Koster. Oad stelt dat de maatregel ingetrokken wordt, zodra Duitsland de quarantaineplicht voor niet-gevaccineerde afschaft.

Ook andere bedrijven zien zich ertoe gedwongen om van reizigers een vaccinatiebewijs te eisen. “Zowel reisleiders als deelnemers gaven aan dat ze het belangrijk vinden dat iedereen gevaccineerd is”, zegt Pieter Melieste tegen de Volkskrant. Melieste is manager bij campingspecialist ACSI die voor Nederlandse en Duitse kampeerders groepsreizen door heel Europa organiseert. “Dan moet je een keuze maken. Als we het niet hadden gedaan, hadden we meer annuleringen gehad. De keuze wordt ons min of meer opgelegd.”

Juridisch
De krant meldt dat het ministerie van Volksgezondheid geen voorstander is dat bedrijven hun eigen coronabeleid hanteren. “Maar we gaan niet zeggen: dit mag niet”, stelt een woordvoerder.

Of de maatregel juridisch gezien opgelegd mag worden, is onduidelijk. Sommige hoogleraren stellen dat er altijd een alternatief aangeboden moet worden als dat mogelijk is, zoals een negatieve testuitslag. Anderen benadrukken de vrijheid van bedrijven om zelf te bepalen welke eisen ze aan klanten stellen.