19 juni 2024
Thumbnail voor Reiziger wil graag last-minute op vakantie

Reiziger wil graag last-minute op vakantie

SCHIPHOL - Er zijn opvallend meer boekingen met vertrek in april en mei dan in voorgaande jaren, maakt de ANVR bekend. Volgens Gfk-monitor is er nog altijd sprake van een groei in boekingen in vergelijking met 2019. Kijkend naar de maand waarin reizigers vertrekken is een significante stijging in de maanden april en mei te zien.


Dit betekent dat er in de maart veel last-minute vakanties geboekt zijn. Het gebrek aan zonuren in Nederland zal daar ongetwijfeld aan hebben bijgedragen. In vergelijking met maart 2022 is het aantal boekingen gelijk. De eerste maanden van 2023 laat een ontwikkeling zien van min of meer de trend van 2019 en laat zich ook steeds beter vergelijken met 2022.

Last-minutes in trek
Opvallend is dat het aantal boekingen met vertrek in april en mei flink hoger is dan in voorgaande maanden. De reiziger wil dus nog graag last-minute op vakantie waarbij met 85 procent aandeel boekingen voor Europa hoog blijft. Voor de overige continenten groeit t.o.v. 2022 Azië (+49 procent ) en Afrika (+31 procent) flink. Noord Amerika, Oceanië en vooral Zuid-Amerika hebben nog wat in te halen de komende maanden.

Vakantiegedrag
Vorig jaar was maart de eerste maand waarin weer zonder corona beperkingen werd geboekt. De klant koos toen vooral Europese bestemmingen. Die aantallen worden voor de meeste bestemmingen nu niet gehaald, maar in maart 2023 zijn Europese vakantiebestemmingen beduidend beter geboekt dan in het précorona jaar 2019.

Het vakantiegedrag laat zich dit jaar goed vergelijken met vorig jaar, zowel in aantal als in de keuze voor vakantiebestemmingen. Een paar voorbeelden zijn: Oostenrijk noteerde een groei van +21 procent, Zweden +19 procent en Tsjechië +22 procent. Portugal(-24 procent) en Kroatië (-26 procent) lopen t.o.v. maart 2022 wat achter.