17 april 2024
Thumbnail voor Schadevergoeding van cruisefirma voor Australische vrouw die corona opliep

Schadevergoeding van cruisefirma voor Australische vrouw die corona opliep

SYDNEY - Een cruisemaatschappij moet een schadevergoeding betalen aan een Australische vrouw die corona opliep aan boord van een van de cruiseschepen. Volgens de rechter heeft het bedrijf de passagiers misleid over de veiligheidsmaatregelen die waren genomen.


De Australische tak van Carnival Corp moet de medische kosten van Susan Karpik betalen, die 4423,48 Australische dollars bedragen (zo'n 2660 euro). Zij was in maart 2020 samen met haar man aan boord van een cruise en ze liepen daar samen corona op. Het bedrijf verdedigt zich door aan te geven dat het voor die reis nog niet wist dat de kans om besmet te raken aan boord van schepen groter was dan aan land. Volgens de rechter had de terugreis van de cruise sowieso niet moeten doorgaan.

De uitbraak aan boord van het cruiseschip betekende een grote brandhaard voor Australië aan het begin van de pandemie. Er zijn zeker 900 besmettingen en 28 doden te linken aan de uitbraak. Een openbaar onderzoek concludeerde in 2020 al dat de autoriteiten van de staat New South Wales grote fouten hadden gemaakt toen de passagiers werd toegestaan om van boord te gaan.

De advocaten hebben nog ongeveer duizend soortgelijke claims tegen de cruisemaatschappij uitstaan, waaronder die van de man van Karpik. Mogelijk volgen er nog veel meer claims, als de Australische rechter besluit dat ook buitenlandse passagiers zich bij de zaak mogen aansluiten.