27 april 2024
Thumbnail voor Schiphol wil vliegtaks afhankelijk van de afstand maken

Schiphol wil vliegtaks afhankelijk van de afstand maken

De regering moet de huidige generieke vliegbelasting omvormen naar een afstandsafhankelijke heffing volgens het principe ‘de vervuiler betaalt.’ Dit is een van de aanbevelingen die Schiphol doet naar aanleiding van onderzoek door het NLR, waaruit blijkt dat er in 2030 veel meer CO2-reductie nodig is om in lijn te komen met het Klimaatakkoord van Parijs.

Uit research die het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum samen met onderzoeksbureau CE Delft heeft gedaan komt naar voren dat er over zes jaar minimaal 30 procent CO2-reductie nodig is ten opzichte van 2019 om aan de eisen van ‘Parijs’ te voldoen. Tot nu werd er vanuit gegaan dat 9 procent minder uitstoot voldoende zou zijn.

Schiphol neemt de conclusies uit het onderzoek over en bepleit “versterking” van nationaal en internationaal beleid. In een verklaring zegt de luchthaven: “Rekening houdend met het sterke internationale karakter van de luchtvaart, is het essentieel dat de vervuiler betaalt.”

Maatregelen
Schiphol bepleit een reeks van maatregelen. Meest in het oog springend is het plan om de vliegtaks aan te passen. Nu bestaat er een generieke heffing van 29,05 euro per persoon per vlucht, ongeacht de gevlogen afstand. Schiphol wijst erop dat de langeafstandsvluchten 20 procent van het totale aantal vluchten uitmaken, maar leiden tot 80 procent van de emissies.

De afstand zou graadmeter daarom moeten worden: hoe langer de vlucht, hoe hoger de heffing. “Dit is in lijn met al bestaande afstandsafhankelijke vliegbelastingen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.” Verder wil Schiphol een hogere vliegbelasting voor passagiers die in de businessclass of privé reizen."

Opbrengst ten goede van de branche
De luchthaven vindt wel dat de belasting ten goede moet komen van de branche. “Sluis de opbrengst van de vliegbelasting terug om de Nederlandse luchtvaartsector versneld af te helpen stappen van fossiele brandstoffen.” De verdiensten van de vliegtaks verdwijnt nu in de pot algemene middelen.

Schiphol wil ook uitbreiding van het Europese emissiehandelssysteem (ETS) naar intercontinentale vluchten. Momenteel geldt ETS alleen voor vluchten binnen Europa. Tot slot verklaart het luchthavenbedrijf zich voorstander van een mondiale kerosinebelasting en een bijmengverplichting van sustainable aviation fuel (SAF).