6 december 2023
Thumbnail voor Slaaptrein naar Berlijn gaat ook op Schiphol stoppen

Slaaptrein naar Berlijn gaat ook op Schiphol stoppen

De volgende ochtend, om 06:20u, wordt Berlijn Hauptbahnhof bereikt. En 7 minuten later komt de trein aan op Berlin Ostbahnhof, het nieuwe eindpunt.

European Sleeper heeft ook minder goed nieuws: er wordt alleen op de heenweg op Schiphol gestopt, niet op de terugweg. Omdat de slaaptrein dan in de drukke ochtendspits rijdt kan er op minder stations in Nederland gestopt worden (daar is geen capaciteit voor).

De slaaptrein naar Berlijn is dit voorjaar van start gegaan. De treinen beginnen in Brussel, en rijden dan via Antwerpen en diverse Nederlandse stations (zie de dienstregeling onderaan dit artikel) richting de Duitse hoofdstad. In de toekomst wordt de verbinding doorgetrokken naar Praag.

Voor wie?


De stop op Schiphol kan interessant zijn voor treinliefhebbers die het eerste deel van hun reis per vliegtuig afleggen. Zo hebben veel kleinere Britse steden wel een goede vliegverbinding met Nederland, maar geen goede treinverbinding.

Het snelst blijft het voor hen om op Schiphol over te stappen op een vlucht naar Berlijn, maar de romantiek van treinreizen of milieuargumenten kunnen voor reizigers de doorslag geven om het tweede deel van de reis per trein af te leggen. 

Daarnaast kan de stop handig zijn voor reizigers uit de regio Hoofddorp/Nieuw-Vennep/Leiden.