23 juli 2024
Thumbnail voor Thalys haalt 120 miljoen euro op

Thalys haalt 120 miljoen euro op

BRUSSEL - Thalys kan met een goed gevulde kas beginnen aan het herstel van de crisis. Het spoorwegbedrijf heeft bij vijf Europese banken een bedrag van 120 miljoen euro opgehaald. Daarmee doet de dochter van de Franse en Belgische Spoorwegen voor het eerst in haar bestaan een beroep op externe financiering.


“Wij zijn tevreden met de afronding van deze transactie. Het stelt de toekomst van Thalys veilig op een moment waarop de reisbeperkingen worden opgeheven en onze activiteiten zich geleidelijk hervatten”, zegt topman Bertrand Gosselin. “Met de voltooiing van deze transactie kan Thalys zich richten op haar commerciële herstel en het hervatten van de groei.”

Onlangs verzekerde Eurostar al haar voortbestaan door een herfinancieringsovereenkomst te sluiten ter waarde van 250 miljoen Britse pond. Eurostar en Thalys willen gaan fuseren, in het Green Speed-project, om de krachten te bundelen en beter de concurrentie aan te kunnen gaan met het vliegtuig.

Beide bedrijven hebben door de coronacrisis hun dienstregeling sterk moeten inkrimpen. Eurostar rijdt nog één keer per dag van Londen naar Rotterdam en Amsterdam. Thalys kon onlangs de frequentie weer wat verhogen, naar drie tot vier retourritten per dag tussen Nederland en Parijs, maar dat is nog altijd fors minder dan in het pre-coronatijdperk.