14 april 2024
Thumbnail voor Titia Doornbos Clevering: ‘De route door de Smokey Mountains is adembenemend’

Titia Doornbos Clevering: ‘De route door de Smokey Mountains is adembenemend’

SAVANNAH - Over bergen en langs indianenverhalen, met veel muziek en cowboylaarzen. Titia Doornbos Clevering reisde met een vriendin en haar twee tienermeiden door The Deep South van Amerika en deelt met ons de hoogtepunten van haar reis. Daar waar de burgeroorlog de geschiedenis veranderde en muziek een hoofdrol speelt in toen, nu en later.


De eerste reisdag brengt de dames van Orlando via St Augustine naar Savannah. In 1513 zetten Spaanse ontdekkingsreizigers hier voet aan wal en stichtten St Augustine, de oudste stad van Amerika, die in veel reisroutes is opgenomen. “De over-geëxploiteerde sfeer hier, maakt dat ik Savannah leuker vind. Oude pakhuizen aan de rivier, straatjes met kinderkopjes langs restaurants en huizen met de Amerikaanse vlag aan de gevel en schommelstoelen op de veranda. We lopen langs het Forsyth Park waar we kennis maken met eekhoorns en genieten van live muziek.”

Een route die past in een top 10 lijstje
Als ze vervolgens van Savannah door South Carolina naar Asheville rijden, zit Titia de hele dag met een big smile in een volgens haar veel te grote huurauto. Ze passeren kleine dorpjes en rijden over brede wegen hun avontuur in de bergen tegemoet. Vanuit Asheville rijden ze via de The Blue Ridge Parkway naar Cherokee. Volgens Titia is hier is nog veel terug te vinden van de Cherokee Indianen. “In de zomermaanden worden hier openlucht voorstellingen gegeven over de geschiedenis van deze indianenstam. De route door de Smoky Mountains is adembenemend. Van tunnel naar tunnel, langs uitzichtpunten en watervallen. En elke keer als je een tunnel uitrijdt, valt het licht tussen de bomen, als een glijbaan rechtstreeks van de zon.”

Countryzangers
Moe van alle indrukken komen ze aan in hun hotel in Nashville. De bartender was zo vriendelijk om voor hen een tafel te reserveren in ‘The Listening Room’. “Dit eetcafé is de kweekvijver van de countryzangers. Muziek, lekker eten en ook kinderen zijn welkom. Na deze introductie in de muziekwereld zoeken we het centrum van de stad op. We lopen langs de kroegjes en winkeltjes in Mainstreet, stoppen hier en daar bij een open raam en gluren naar binnen terwijl we op straat een dansje maken. Ik geniet van de winkels met oude lp’s en posters en kijk mijn ogen uit hoeveel soorten cowboylaarzen er zijn.”

Levensverhaal van The King
Toen was het tijd voor Graceland. “Hier word je meegezogen in het leven van de pop legende, fan of niet. We beginnen de dag met een audiotour door het woonhuis van Elvis. Het levensverhaal van de The King beluister ik aandachtig terwijl ik over hoogpolig tapijt en door vol ingerichte kamers loop. Na de tour verkennen we de rest van het landgoed. Maar eerst lunch in één van de restaurantjes. In jaren 50 stijl, inclusief rood-witte booth-zitjes, geruite vloertegels en jukeboxen.”

Ben je benieuwd naar de andere hoogtepunten van Titia en wil je haar tips weten over het oosten van Amerika? Lees dan het hele verslag in de Oostelijk Noord-Amerika Special van Reisbizz Magazine.