14 juli 2024
Thumbnail voor Geëvacueerde toeristen op Kos terug naar hotels: ‘Brand onder controle’

Geëvacueerde toeristen op Kos terug naar hotels: ‘Brand onder controle’

Als gevolg van een bosbrand in het gebied rondom Kardamena op het Griekse eiland Kos, hebben de Griekse autoriteiten een aantal hotels in die regio maandagavond uit voorzorg geëvacueerd. De reizigers uit de hotels zijn afgelopen nacht ondergebracht in sportfaciliteiten en conferentiezalen rondom Kos Airport.

Dat meldt TUI dinsdagochtend. Ondertussen is brand onder controle en de vakantiegangers keren terug naar hun hotels in Kardamena. “Aan de hotels is geen schade, de brand was niet bij de hotels, maar wel in de buurt van een toegangsweg naar deze kustplaats. Dat is de reden dat de autoriteiten de evacuatie hadden ingezet”, aldus een woordvoerder van TUI. “Onze reisleiding is ter plaatse om hen te begeleiden terug te keren naar de hotels. Met de 31 reizigers die vandaag zouden aankomen in Kardemena, maar uit voorzorg niet zijn vertrokken, nemen wij vandaag contact op om voor hen een alternatief te vinden zodat ze alsnog op vakantie kunnen”, vertelt de woordvoerder naar aanleiding van eerdere berichtgeving over het annuleren van enkele reizen naar de regio Kardamena. “De meeste Nederlandse vakantiegangers bevinden zich in het gebied rondom Kos-stad aan de andere kant van het eiland.”

Zes reizigers van Corendon zijn geëvacueerd om de bosbranden op Kos. Zij zijn inmiddels weer terug in hun hotel, laat een woordvoerder weten. Er zijn geen reizen geannuleerd naar het gebied.

Een hoge bestuurder van de eilandengroep Dodekanesos meldt dat er geen gebouwen zijn beschadigd. De hulpdiensten hebben meer dan honderd brandweerlieden ingezet om te voorkomen dat het vuur weer oplaait. De brand had Kardamena 's nachts bereikt.

Risicovolle zomer
In Griekenland waren afgelopen weekend al tientallen branden gemeld. Premier Kyriakos Mitsotakis waarschuwde later bij kabinetsberaad dat zijn land door het droge weer opnieuw een risicovolle zomer met natuurbranden tegemoet gaat. Er zijn dinsdag ook branden gemeld op de eilanden Kreta en Chios. De temperaturen lopen naar verwachting op tot 38 graden op het vasteland en 36 graden op Kreta.

Het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor Griekenland blijft vooralsnog groen, hoewel het ministerie daarbij wel waarschuwt voor bosbranden. Er zijn geen hulpverzoeken van Nederlanders ter plaatse binnengekomen, meldt een woordvoerder.