De Serengeti trekt elk jaar bijna een miljoen toeristen. Toch leeft meer dan de helft van de mensen in de omliggende regio’s onder de extreme armoedegrens van $2,15 per dag. In Simiyu en Kilimanjaro hebben plattelandsgemeenschappen het zwaar. Ze kampen met uitgeputte grond, veranderend weer en schade aan oogsten door wilde dieren. Vooral vrouwen worden hard geraakt. Ze hebben vaak geen toegang tot onderwijs, eigendom of een stabiel inkomen.
In de regio Simiyu zijn veel gezinnen afhankelijk van kleinschalige landbouw. Door droogte daalt de opbrengst. Hand in Hand International traint daarom 2.700 ondernemers in 16 dorpen. De meeste deelnemers zijn vrouwen. Ze krijgen een jaar lang training in landbouw, klimaatbestendigheid en ondernemen. Het project helpt ook bij het starten of uitbreiden van bijna 1.900 kleine bedrijven. Zo ontstaan er naar verwachting 2.475 banen.
Er is speciale aandacht voor sectoren met veel potentie, zoals zonnebloemolie, bijenhouden en kippen. Vrouwen vormen zelfhulpgroepen waarin ze van elkaar leren, sparen en samen producten verkopen. Zo krijgen ze toegang tot krediet en bouwen ze aan een stabiel inkomen. Het doel is om inkomens met meer dan 80 procent te verhogen en gemeenschappen weerbaarder te maken tegen klimaatverandering.
Equality in Tourism werkt hierin samen met Kilimanjaro Women Information Exchange and Community Organization (KWIECO). Ze helpen vrouwenboerderijen om samen te werken met hotels en touroperators. Zo krijgen vrouwen meer kansen en wordt armoede bestreden.
In Namwai en Kimashuku starten vrouwen duurzame bedrijven die lokale producten leveren aan hotels. Hotelpersoneel leert waarom het belangrijk is om lokaal in te kopen. Er komt ook een demonstratieboerderij met een kas, druppelirrigatie en watertanks. Vrouwen leren hier hoe ze kunnen omgaan met droogte en klimaatverandering. Daarnaast wordt een unieke toeristische ervaring ontwikkeld: bezoekers krijgen rondleidingen op de boerderij en maken kennis met de lokale cultuur. Aan de voet van de Kilimanjaro ontdekken ze het boerenleven van Tanzania.
Dit project is onderdeel van het wereldwijde TUI Field to Fork programma. Dat verbindt duurzame voedselproductie met toerisme. Zo ontstaan er betere inkomensmogelijkheden in plattelandsgebieden, zoals in Griekenland, Kaapverdië, Colombia, Portugal en Cyprus.