23 mei 2024
Thumbnail voor Turkije gaat zware lockdown tegemoet

Turkije gaat zware lockdown tegemoet

ANKARA - In Turkije is vorige week het aantal besmettingen gestegen tot 60.000 per dag. Om deze cijfers omlaag te krijgen, zodat Turkije komende zomer toeristen kan ontvangen, voert het land nu een zeer strenge lockdown in.


Vanavond 18.00 uur Nederlandse tijd gaat Turkije voor bijna drie weken in lockdown. Vorige week stegen de besmettingen tot een hoogtepunt van 60.000 nieuwe coronagevallen op een dag. Dit aantal is inmiddels teruggelopen naar 40.000. President Erdogan wil het aantal nieuwe besmettingen terugdringen naar minder dan vijf duizend per dag.

De lockdown is zeer ingrijpend. Mensen mogen hun huis niet meer uit. Alleen te voet dichtbij huis boodschappen doen is toegestaan. Scholen en veel winkels gaan dicht en er mag geen alcohol worden verkocht. Maandag werd de lockdown aangekondigd wat leidde tot een run op drankwinkels.

Ramadan
Reizen naar andere steden mag alleen met toestemming van de overheid. Bij busstations ontstonden grote drukte met mensen die nog snel de stad probeerden te ontvluchten. Voorheen was er in Turkije alleen een weekendlockdown, maar volgens RTL Nieuws was dat niet genoeg. “Dat het nu afneemt, is te danken aan maatregelen die zijn genomen vanwege de ramadan: toen hebben ze cafés en restaurants gesloten”, aldus RTL Nieuws.

De lockdown geldt tot 17 mei, als de ramadan en het Suikerfeest zijn afgelopen.