7 september 2024
Thumbnail voor Vakantiegangers zien file als grootste ergernis en bedenken slimme trucs

Vakantiegangers zien file als grootste ergernis en bedenken slimme trucs

De zomervakantie is begonnen, en miljoenen Nederlanders zijn weer op weg naar hun vakantiebestemming. Dit betekent traditioneel drukte op de snelwegen tijdens de beruchte zwarte zaterdagen. Dit jaar beloven de verkeersopstoppingen ongekend zwaar te worden, waardoor Nederlanders slimme trucs gebruiken om deze zware files te vermijden. Dat blijkt uit onderzoek van Allianz Direct.

Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB. Op populaire vakantieroutes wordt het, net als in de afgelopen weken, erg druk. In Frankrijk wordt het druk op de Autoroute du Soleil, de A7 van Lyon naar Orange en verderop de A9 richting de Spaanse grens. Ook op de A10 richting de Franse westkust staan zaterdag lange files. Ook richting Duitsland, Oostenrijk en Italië wordt veel vakantieverkeer verwacht.

Files vermijden
Meer dan de helft van de ondervraagden kiest er dan ook voor om een dag eerder of later te vertrekken om files te vermijden. Daarnaast verkiest 42 procent om 's nachts te vertrekken, wanneer de wegen rustiger zijn, zo meldt Allianz Direct. Ook vermijdt een derde van de Nederlanders de auto geheel en reist liever met het vliegtuig of het openbaar vervoer. Bovendien huurt 19 procent een auto in het vakantieland zelf, in plaats van te vertrekken vanuit Nederland. Opvallend is dat 14 procent van de ouders zelfs hun kind wel eens ziek meldt op school als trucje, om een dag eerder te kunnen vertrekken en zo de files vermijden. 

Grootste Ergernissen Onderweg
Het vermijden van files is niet zonder reden de hoogste prioriteit voor vakantiegangers. Files worden gezien als de grootste ergernis tijdens de autovakantie, met meer dan de helft van de respondenten die aangeeft zich hier het meest aan te storen. 

Volgens Allianz Direct zijn de top 10 grootste ergernissen tijdens de autovakantie:

1. Files onderweg
2. Automobilisten die op de linkerbaan blijven hangen
3. Onduidelijke routes in het buitenland
4. Onduidelijke verkeersregels in het buitenland
5. Vergeten spullen
6. Ruziënde kinderen op de achterbank
7. Toiletbehoeften onderweg
8. Langzame chauffeurs
9. Te snelle chauffeurs
10. Slechte muzieksmaak van de bijrijder(s)