12 mei 2024
Thumbnail voor Valleria Morelli (TUI at Home) woonde jaren in Mexico: ‘Een veelzijdig land’

Valleria Morelli (TUI at Home) woonde jaren in Mexico: ‘Een veelzijdig land’

SCHIPHOL - Valleria Torres Koster – Morelli heeft sinds 2019 haar eigen reisbureau bij TUI at Home, maar heeft jaren geleden een tijd in Mexico gewoond. In aanloop naar het komende Reisbizz Magazine, waarin Mexico centraal staat als bestemming, vroegen wij Valleria hoe het is om daar te wonen en haar persoonlijke tips voor een reis naar Mexico.


Je vertelde dat je vijf jaar in Mexico hebt gewoond. Waarom ben je daarheen verhuisd?
“Ik heb altijd al het reisvirus gehad. En nee, daar hoef ik geen vaccin tegen, haha… Ik was 19 jaar toen ik na een vakantie in Puerto Vallarta besloot terug te gaan. Ik boekte een ticket en een week hotel. Het was de bedoeling om een half jaar te blijven. Uiteindelijk ben ik daar vijf jaar gebleven.”

Ben je van origine ook Mexicaans?
“Nee, ik ben geen Mexicaanse. Al voelt dat af en toe wel zo. Mijn vrienden in Mexico zeggen mij vaak jij hebt de Nederlandse nationaliteit, maar van binnen ben je Mexicaanse.”

Hoe was het om daar te wonen?
“De jaren dat ik in Mexico woonde, waren voor mij hele mooie jaren. Ik heb daar uiteraard gewerkt, en hoe! Dat was namelijk niet zoals hier acht uur per dag, maar zeker tien en soms wel twaalf uur per dag. Ze weten wel wat werken is daar! Ik heb in Mexico gewerkt als gids, reisleiding én in koffiebar. Maar daar tegenover stond wel dat wanneer ik vrij was, ik ook écht vrij was. Genieten van de zon, de zee, het strand, de natuur en de rijke cultuur. Maar vooral de gastvrijheid van de Mexicanen. Wat een prachtig volk. Ik hoefde mij daar in het weekend in ieder geval nooit te vervelen.”

Waarom ben je toen uiteindelijk weer terugverhuisd naar Nederland?
“Ik had graag nog jaren gebleven. Maar om privé redenen was ik genoodzaakt weer terug naar Nederland te gaan.”

Je vertelt dat je tijdens je tijd daar verliefd bent geworden op Mexico. Wat maakt het land zo’n mooie bestemming voor jou?
“Verliefdheid is moeilijk uit te leggen. Dat is een gevoel en valt niet te omschrijven. Maar wat er zo mooi is aan deze bestemming? Eigenlijk heb ik dat al een beetje verklapt in mijn eerdere antwoorden. Mexico is zo veelzijdig; de zon, het strand, geweldige natuur zowel boven als onderwater en de veelzijdige cultuur. Daarnaast is de bevolking ontzettend vriendelijk en gastvrij.”

Wat zijn jouw persoonlijke tips voor een reis naar Mexico?
“Heb je even? Daar heb ik er veel van! Maar uiteraard kan ik je aanraden om ook eens naar de westkust van Mexico te gaan. Kustplaats Puerto Vallarta en de dorpen er omheen zoals Sayulita, Punta de Mita en San Pancho. En bezoek ook de diverse stranden per boot. Dolfijnen en walvissen kun je hier spotten in het juiste seizoen.

De Sierra Madre (gebergte) heeft een tal van mogelijkheden om te ontdekken. Maar ook meer het binnenland in heb je hele mooie koloniale steden en typisch Mexicaanse dorpen. Ga bijvoorbeeld vanaf Puerto Vallarta via San Sebastian del Oeste, Talpa de allende, Mascota en Tequila naar de grote stad Guadalajara. Vanuit daar kan je eventueel ook nog verder naar Mexico-Stad.”

Sinds september 2019 werk je als ZRA bij TUI at Home. Had je daarvoor ook al ervaring in de reisbranche?
“In september 2019 heb ik de stap weer gewaagd om mijn eigen reisbureau op te starten. Daarvoor heb ik jaren in de reisbranche gewerkt in diverse functies. Van reisadviseuse leisure & zakelijk, manager reisbureau tot backoffice bij een touroperator.

Door mijn uitgebreide ervaring in de reisbranche was deze stap op dat moment ook de meest logische. Vol passie, goede moed en met groot succes ben ik in 2019 begonnen. Veel bestaande én veel nieuwe klanten vonden mij. Mijn passie en kennis voor het vak, service én bijna eindeloze inzet voor mijn klanten blijkt de sleutel te zijn voor dit succes.”

Hoe gaat het momenteel met de boekingen?
“Ik vind dat een lastige vraag want het is heel erg wisselvallig. Maar een trend is wel dat er een stuk minder vooruit wordt geboekt. Waar ik normaal op dit moment volop bezig was met het aankomende zomerseizoen, lijkt iedereen af te wachten en vooral last minute te boeken. Op dit moment heb ik het dan ook enorm druk met klanten die in januari, februari en maart op reis willen. Dat zijn ook precies mooie maanden om Mexico te bezoeken.”

Boek je ook veel Mexico?
“Op dit moment gelukkig weer wel. Mexico is natuurlijk nog steeds code oranje en dat weerhoudt mensen toch om naar Mexico te reizen. Echter doordat sommige reisorganisatie goede garanties en dekkingen hebben, durven mensen het ook aan om naar oranje gebieden te reizen. En volledig terecht, want het is ook super goed te doen op dit moment.”

Kom je zelf ook nog regelmatig in Mexico?
“Ja, wij proberen wel elk jaar minimaal drie weken te gaan. Mijn kinderen zijn half Mexicaans dus naast vakantie vieren bezoeken wij dan ook altijd de familie en vrienden. Helaas zijn we nu al drie jaar niet meer geweest. Maar we gaan snel weer!”

Wil je meer te weten komen over Mexico en wat je tijdens een reis naar deze bestemming absoluut niet mag missen? Meld je dan snel aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het nieuwe Reisbizz Magazine met als bestemmingsspecial Mexico als eerste in je mailbox.