26 juli 2025
Thumbnail voor Van volle terrassen naar lege tafels: horeca op Mallorca onder druk

Van volle terrassen naar lege tafels: horeca op Mallorca onder druk

Het zomerseizoen op Mallorca verloopt voor veel restaurants moeizaam. Volgens Juanmi Ferrer, voorzitter van de restaurantbranche op Mallorca, is het aantal toeristen niet het probleem, maar hun uitgavenpatroon wel. "We hebben sinds de coronapandemie niet zo'n slechte zomer meer gehad," vertelt Ferrer aan lokale media.

Volgens Ferrer was mei al een tegenvallende maand, mede door het slechte weer, en ook juni was niet best voor het Spaanse eiland. Nu lijkt deze trend zich ook deze maand nog voort te zetten. "Overdag is het op sommige plekken dramatisch rustig. 's Avonds wordt het iets drukker, maar het is totaal anders dan voorgaande zomers." In toeristische gebieden zoals Port de Sóller, Sant Elm en Port d'Alcúdia is het aantal klanten gedaald met maar liefst veertig procent.

Minder tafels, minder omzet

Hoewel de hoofdstad Palma vol toeristen zit, merkt Ferrer dat dit vooral vakantiegangers zijn die niet uit eten gaan: de zogenaamde 'sandwichtoeristen'. Ferrer noemt ook dat toeristen wel hetzelfde vakantiebudget hebben als voorgaande jaren, maar doordat vluchten en hotels duurder zijn, ze minder te besteden hebben. "Ze besparen op alles: minder gerechten, geen wijn meer bij het eten."

Per tafel wordt er gemiddeld tien tot twaalf procent minder uitgegeven. En dit terwijl de kosten voor horecaondernemers stijgen. "We betalen meer belasting, de huren gaan omhoog, voedselprijzen stijgen en ook de salarissen liggen hoger door nieuwe afspraken. We maken ons grote zorgen, want veel bedrijven zullen hier financieel niet goed uitkomen."

Sluitingen dreigen komende winter

Ferrer verwacht dat er deze winter veel zaken hun deuren zullen moeten sluiten. Vorig jaar gingen er al 370 restaurants dicht, en dat aantal neemt dit jaar naar verwachting alleen maar toe. "In Port de Sóller sturen sommige restaurants hun personeel nu al op vakantie."

Recente berichten