24 juni 2024
Thumbnail voor Venetië start proef en vraagt toeristen vanaf juni tot tien euro entreegeld per dag

Venetië start proef en vraagt toeristen vanaf juni tot tien euro entreegeld per dag

VENETIE - Venetië gaat vanaf juni een eerder aangekondigd plan doorzetten en toeristen vragen tot wel tien euro entreegeld per dag te betalen. Hiermee hopen de Italiaanse autoriteiten te voorkomen dat de stad komende zomer massaal wordt overspoeld door toeristen. Het plan wordt eerst voor zes maanden lang getest.


Begin 2019 werden de plannen van Venetië al aangekondigd. Door het nieuwe systeem zouden voortaan nog tussen de 40.000 en 50.000 dagjesmensen per dag de stad in mogen.

Van de 24 miljoen toeristen die Venetië jaarlijks bezoeken, blijven er maar tien miljoen in de stad zelf slapen. Daarnaast kost het volgens burgemeester Luigi Brugnaro veel geld om Venetië schoon te houden en is het restaureren van monumenten duurder dan andere steden in Italië.

Vanwege de coronacrisis werd het plan uitgesteld, maar doordat in het afgelopen paasweekend het aantal toeristen weer op het niveau was als vóór de pandemie, start de stad met de proef. Als het experiment succesvol is, gaat de maatregel vanaf begin volgend jaar definitief in. Afhankelijk van hoe druk het is in de stad, betalen toeristen tussen de 3 en 10 euro per dag. De stad overweegt daarnaast toegangspoortjes te installeren zodat bezoekers gecontroleerd kunnen worden.