19 juli 2024
Thumbnail voor ‘Vliegvakanties in week tijd 10 procent duurder’

‘Vliegvakanties in week tijd 10 procent duurder’

SCHIPHOL - De prijzen van vliegvakanties naar Zuid-Europese zonbestemmingen zijn sinds vorige week met gemiddeld tien procent gestegen. Nederlanders betalen momenteel gemiddeld 165 euro meer voor een vakantie. Dat blijkt uit onderzoek van Zoover.


De uitschieter is Portugal. De prijzen van reizen naar dit land stegen gemiddeld van 1300 naar 2100 euro, een stijging van zestig procent. Overigens geldt voor het vasteland van Portugal nog een quarantaineplicht voor Nederlanders; die geldt niet voor reizen naar Madeira en de Azoren.

Vliegreizen naar Spanje, waar de Canarische Eilanden, Ibiza en Mallorca inmiddels op geel staan, stijgen het minst in prijs: minder dan 1 procent. De prijs van een reis naar Griekenland, waar alle eilanden behalve Kreta code geel hebben, is met 5 procent gestegen: van gemiddeld 1670 naar 1750 euro.

Zoover vergeleek in zijn onderzoek de prijzen van tien miljoen reizen in de afgelopen drie jaar. Sinds het kabinet vorige week versoepelingen van het reisadvies aankondigde, springen steeds meer landen en eilanden op code geel en stromen de boekingen binnen bij de reisorganisaties.

De vakantiesite signaleert dat de totaalprijs van vakanties stijgt omdat zowel hotels als luchtvaartmaatschappijen hun prijzen aanpassen aan de toenemende vraag. Zoover-directeur Judith Eyck denkt niet dat reisorganisaties hun prijzen verhogen om de verliezen van de corona-lockdown terug te verdienen.

“Als een organisatie daardoor de prijzen zou verhogen wordt daar niet meer geboekt. Er wordt gewoon wat minder gestunt met prijzen. Ik verwacht dat mensen wel begrijpen dat stunten met prijzen nu niet wenselijk is voor de reisindustrie. Mensen hebben gespaard en we zien ook dat er luxere vakanties worden geboekt. Dus ze zijn zeker bereid wat meer uit te geven voor hun vakantie.”