26 mei 2024
Thumbnail voor Walter Schut 25 jaar bij de ANVR: ‘Niet uitschaatsen, maar sprintend over de finish’

Walter Schut 25 jaar bij de ANVR: ‘Niet uitschaatsen, maar sprintend over de finish’

Walter Schut viert deze maand zijn 25-jarig jubileum bij de ANVR. Een periode waarin hij verschillende functies heeft bekleed en meerdere ballen tegelijkertijd hoog moest zien te houden. Samen met zijn collega’s vertegenwoordigt Walter al meer dan 25 jaar de reisbranche. Reisbizz vroeg Walter naar zijn tijd bij de ANVR. “Er is nog steeds een hoop te doen.”

Walter begon in 1999 als secretaris retail bij de branchevereniging waar hij het aanspreekpunt was voor zowel de – toen nog – 2200 reiswinkels, verenigd in de VRA, als de bijna 100 luchtvaart- en zakenreisbureaus, verenigd in de VLZ. “Met de touroperators (VRO) en incoming organisatoren (VRI) vormden wij een vrij losse federatie met Ed van Thijn als voorzitter. Als ANVR hadden we één mailadres en verkoop via internet was er niet, afgezien van een paar vliegtickets. We gingen netjes in pak met stropdas naar kantoor en op je kamer kon je gewoon nog een sigaretje roken. Als er een mailing de deur uit moest, stond je honderden kopietjes te maken, stickers te plakken, te vouwen en nieten, en het dan door de frankeermachine te halen”, vertelt hij nostalgisch.

Nadat Walter bijna een jaar waarnemend directeur was, begon in 2005 een reorganisatie waarin de verschillende verenigingen samen werden gebracht tot één ANVR. “Directeur Romana Engeman vertrok en wederom was ik bijna een jaar waarnemend directeur. Met de aanstelling van Frank Oostdam in 2007 was de reorganisatie voltooid.” Vrij snel werd Walter benoemd tot adjunct-directeur. “De afgelopen 17 jaar hebben we onder leiding van Frank het ANVR-secretariaat kunnen professionaliseren en de band met de leden kunnen versterken. De ANVR is een sterk merk, wat zich ook heeft verzilverd in de coronatijd en het herstel daarna. Alle eer op dit punt gaat naar Frank.”

Een dieptepunt is ongetwijfeld de inval van de NMa in 2012 waarbij tientallen rechercheurs reisbedrijven binnenvielen. Frank en ik zijn urenlang ondervraagd

Doen waar je goed in bent
Hoewel er binnen het bestuur van de ANVR een taakverdeling is, doet eenieder in de praktijk waar hij of zij goed in is. “Mijn kracht ligt bij de luchtvaart en retail, maar ook bij de begroting, contributie-inning, het toelaten van nieuwe leden en automatisering. Dat laat Frank al te graag aan mij over. Hij is weer behendiger in strategie en richting van het bestuur. Radio en TV vindt hij leuk om te doen, ik niet.”

Sinds hij in de reisbranche werkt, is Walter vakantie steeds meer gaan waarderen. “Inmiddels ben ik een echte reisfanaat. Het is zonder twijfel de sector met het mooiste product en de leukste branche van Nederland. Wat het ook boeiend maakt, is dat je klein én groot vertegenwoordigt. En vergeet ook de zakenreizen niet, een niet te onderschatten onderdeel binnen de ANVR.” Het werken met een klein team van betrokken collega’s geeft Walter energie. “Zo werk ik vanaf dag één met onze officemanager Ilse.”

Van diepte- naar hoogtepunt
Als we vragen naar zijn hoogte- en dieptepunten bij de branchevereniging, antwoordt Walter: “Ik ben er niet zo van om te roepen wat de hoogtepunten zijn geweest en dat ik dat heb gedaan. Een dieptepunt is ongetwijfeld de inval van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in 2012. Tientallen rechercheurs vielen bij zo’n acht reisbedrijven binnen op zoek naar verboden prijsafspraken. Frank en ik zijn urenlang ondervraagd. De aanleiding kwam deels door een passage over een eerlijk speelveld dat ik had opgenomen in de agentuurvoorwaarden. Na een jaar zoeken vond men helemaal niks. Onder druk is de passage niet gewijzigd, maar wel aangevuld. Ik ben er nog boos over.” Andere dieptepunten zijn uiteraard 9/11, de tsunami in 2004 en de MH-17 ramp. En dan was er natuurlijk nog de coronapandemie. “Dat was hard werken, maar als ik zie hoe we het als ANVR-team hebben gedaan, en hoe de branche er weer bovenop is gekomen, kun je het ook zien als een hoogtepunt.”

Mijn ambitie is om hem de komende twee jaar zo goed mogelijk te ondersteunen. Niet uitschaatsen, maar sprintend over de finish gaan

Vinden van compromissen
Het ‘bij elkaar houden van de bende’ is voor Walter in die 25 jaar de grootste uitdaging geweest. “Dus het proberen te vinden van een compromis. Met gelijkgestemden is dat niet moeilijk, maar in een vereniging met verschillende en soms tegenstrijdige belangen is dat lastiger. Ik heb hier geen recept of formule voor anders dan gewoon positief de wedstrijd in gaan.”

Over 1,5 maand neemt gewaardeerde collega Frank Oostdam afscheid van de ANVR. Hoe Walter de toekomst voor zich ziet? “Goede vraag. Ik ben ongelofelijk blij dat Frank Radstake de ambitie en vaardigheden heeft om hem op te volgen, hij loopt ook al jaren mee. Zelf zou ik er niet gelukkig van worden en hij kan dat veel beter dan ik.” Het zijn volgens Walter grote schoenen die gevuld moeten worden, wat Frank Radstake volgens zijn collega zeker kan. “Mijn ambitie is om hem de komende twee jaar zo goed mogelijk te ondersteunen. Niet uitschaatsen, maar sprintend over de finish gaan. Er is namelijk nog een hoop te doen.”