19 juli 2024
Thumbnail voor Wilde staking schoonmaakpersoneel vliegtuigen op Schiphol

Wilde staking schoonmaakpersoneel vliegtuigen op Schiphol

SCHIPHOL - Een deel van de vliegtuigschoonmakers op Schiphol heeft maandag deelgenomen aan een wilde staking. Rond half één vanmiddag hadden tientallen schoonmakers zich verzameld op het plein voor Schiphol Plaza, om hun onvrede te uiten over het feit dat ze deze zomer een extra beloning mislopen. De actie, die kon leiden tot minder schone vliegtuigen, duurde enkele uren. Nadat er nieuwe gesprekken in het vooruitzicht werden gesteld zijn de schoonmakers weer aan het werk gegaan.


Vrijwel iedereen die op Schiphol werkzaam is, krijgt deze zomer een bonus. Schoonmakers van vliegtuigen vormen een van de weinige groepen die het extraatje mislopen. Daarom lieten de schoonmakers vorige week al weten dat acties niet uitgesloten waren, en ze voegden vandaag de daad bij het woord.

Zomerbonus
Op 1 juni sloot Schiphol een akkoord met vakbonden CNV en FNV over betere arbeidsvoorwaarden. Onderdeel daarvan is de ‘zomerbonus’: werknemers krijgen in juni, juli en augustus € 5,25 per uur bruto bovenop hun loon. Aanleiding was de chaos van de afgelopen tijd op Schiphol, als gevolg van een gebrek aan personeel (met name bij security) door de krappe arbeidsmarkt.

De directie hoopt door de betere beloning dat meer mensen kiezen voor een baan op de luchthaven en er langer zullen blijven. De bonus geldt met terugwerkende kracht ook voor de weken in de meivakantie en houdt verder onder meer gratis openbaar vervoer naar Schiphol of een parkeerplek in. De regeling geldt onder andere voor werknemers in de beveiliging, de schoonmaak, grondafhandeling en het besloten busvervoer. De meeste bedrijven die deze werkzaamheden uitvoeren zijn particulier.

Naderhand bleek dat het douceurtje, dat kan oplopen tot 840 euro bruto per maand, toch niet voor iedereen is weggelegd: de schoonmakers van vliegtuigen op het platform krijgen niets extra’s.

Twee bedrijven zorgen voor het schoonmaken van de vliegtuigen: Klüh en Asito Aircraft. De twee hebben contracten met luchtvaartmaatschappijen en afhandelaars en de Schiphol-directie vindt dat zij daar niet voor verantwoordelijk is. De schoonmakers vallen wel onder dezelfde CAO als hun collega’s die in de terminal van de luchthaven werken en wel de bonus krijgen.

De vliegtuigschoonmakers van Klüh hebben vandaag gestaakt, die van Asito Aircraft zijn nog in overleg over een eigen actie. Wel waren er uit solidariteit collega's van Asito Terminal (die in de terminal schoonmaken) bij de wilde staking aanwezig.