22 mei 2024
Thumbnail voor Zoover: als eerste Nederlandse reisorganisatie alle coronavouchers terugbetaald

Zoover: als eerste Nederlandse reisorganisatie alle coronavouchers terugbetaald

ROTTERDAM - Review- en boekingssite Zoover heeft naar eigen zeggen als eerste Nederlandse reisorganisatie alle uitstaande vouchers terugbetaald aan zijn klanten. De vouchers werden vorig jaar uitgegeven aan vakantiegangers van wie de pakketreis werd geannuleerd vanwege de coronamaatregelen. Reisorganisaties zijn verplicht om vanaf 17 maart te beginnen met het terugbetalen van hun vouchers.


In totaal hebben Nederlandse reisorganisaties volgens het SGR-garantiefonds voor 600 miljoen euro aan coronavouchers uitstaan bij reizigers. De afspraak is dat die uiterlijk een jaar na uitgifte worden terugbetaald, dus vanaf 17 maart. Naar schatting eist een half miljoen mensen zijn geld terug. De rijksoverheid werkt aan een voucherfonds waar reisorganisaties tot 400 miljoen euro kunnen lenen.

Zoover heeft geen gebruik gemaakt van dat fonds. Doordat het bedrijf de vakanties niet vooraf inkoopt en speciale inkoopvoorwaarden voor hotels heeft, waarbij er een week van tevoren dient te worden betaald, is Zoover erin geslaagd om nog voor 1 maart alle vouchers terug te betalen. “Bij ons hoefden de consumenten niet zelf achter hun geld aan te gaan”, zegt directeur Judith Eyck. “Wij belden iedereen op en maakten daarna het geld meteen over.”