17 mei 2024
Thumbnail voor Zoover: ‘Reiziger wil in 2022 vaker en geboosterd op vakantie’

Zoover: ‘Reiziger wil in 2022 vaker en geboosterd op vakantie’

ROTTERDAM - Nederlandse vakantiegangers staan te popelen om dit jaar weer te reizen: tweederde wil vaker op vakantie dan tijdens de coronapandemie. Om hier meer zekerheid over te hebben, hebben ruim acht op de tien vakantiegangers hun boosterprik al gehaald, zo blijkt uit een recente peiling onder ruim drieduizend bezoekers van review- en boekingssite Zoover.


In vergelijking met eenzelfde peiling november vorig jaar is het aantal Nederlanders dat van plan is vaker op vakantie te gaan zodra corona voorbij is alleen maar toegenomen: van 61,1 procent naar 64,2 procent. Bijna de helft van de ondervraagden zegt in 2022 op autovakantie te willen naar het buitenland. 37 procent wil op vliegvakantie naar een zonnige bestemming en een derde geeft aan minder vaak met het vliegtuig op vakantie te willen. 17,5 procent zegt in Nederland te willen blijven.

Vanaf februari zijn de Europese vaccinatiebewijzen nog maar negen maanden geldig, wat betekent dat mensen een boosterprik nodig hebben om vrij te kunnen reizen naar het buitenland. Ruim 86 procent van de ondervraagde vakantiegangers naar het buitenland hebben hun boosterprik al gehad. Van hen blijft 8,5 procent alsnog in Nederland. “De animo voor de boosterprik is groot. Mensen willen een extra stukje zekerheid inbouwen om te zorgen dat hun vakantie door kan gaan”, zegt Lieneke Wijnia namens Zoover. “Dat draagt ook bij aan het succes van autovakanties, die reizigers een gevoel van flexibiliteit en vrijheid geven.”

Bestemmingen
Van bijna de helft (47 procent) van de ondervraagden is een vakantie de afgelopen jaren uitgesteld of geannuleerd vanwege corona. Een derde van de mensen is van plan om dit jaar andere bestemmingen te bezoeken dan voor de pandemie uitbrak. Op Zoover wordt het meest gezocht naar Frankrijk en Nederland gevolgd door Spanje op de tweede plek. “De meeste vliegvakanties worden geboekt naar Spanje. Zeker de maanden april en mei zijn in trek, mensen willen snel naar de zon”, sluit Wijnia af.