Dit is een persbericht.
De vakantieregio Costa Dorada – lees de provincie Tarragona in Spanje – ligt op een uur rijden ten zuiden van Barcelona en staat bekend om zijn groot aanbod aan mooie campings, een lange kustlijn met prachtige stranden en PortAventura, een van de grootste pretparken in Europa. Maar de regio biedt toeristen die behalve een gezonde dosis strandplezier en zonneschijn wensen ook op zoek zijn naar cultuur en erfgoed meer dan voldoende aanbod.
Denk aan de UNESCO Werelderfgoed monumenten, waaronder het cisterciënzerklooster Santa Maria de Poblet, het Romeinse erfgoed in de stad Tarragona met het amfitheater, de 4000-jaar oude grottekeningen in de Prades gebergte, de 2 eeuwen oude traditie van ‘castellers’ – menselijke torens, en volg de voetsporen van de schilders Joan Miró, Pablo Picasso, architect Antoni Gaudí en cellist-dirigent Pau Casals.
Klooster van Santa Maria de Poblet
Dit imposante bouwwerk is zonder meer een van architectonische sieraden in Costa Dorada en staat sinds 1991 op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Het complex bestaat uit een kerk, verschillende kloostergebouwen en een paleis. Het werd in 1151 opgericht door cisterciënzer monniken uit Frankrijk. Een gedeelte wordt nog bewoond door monniken. Een groot gedeelte van het complex is toegankelijk voor bezoekers.
Romeins verleden in Tarragona
Als er een stad is waar het Romeinse verleden prominent aanwezig is dan is het Tarragona. Onder de verschillende bouwwerken springt er een zeker uit: het amfitheater. Gebouwd in de 2e eeuw bood het ooit plaats aan 14.000 toeschouwers en met enige verbeelding zie je zo de gladiatoren in actie. Ook de moeite waard zijn onder andere het Nationaal Archeologisch museum, de kathedraal, het Romeinse Forum en het aquaduct, gebouwd in de eerste eeuw voor Christus. De VVV heeft een Romeinse wandelroute uitgezet langs deze andere Romeinse bezienswaardigheden.
Het Amfitheater
Rotsschilderingen in Prades gebergte
Op een hoogte van zo’n 1200 meter kan men 15 plekken bezoeken waar rotsschilderingen te zien zijn, waaronder Mas d‘en Llort en Portell de les Lletres, vele nog in zeer goede staat. Onder leiding van gidsen kunnen toeristen een aantal bezoeken. Het Rock Art Interpretation centre in Montblanc is gewijd aan tekst en uitleg over deze vondsten.
Menselijke piramiden
Een bijzondere culturele traditie in talrijke dorpen en steden in Costa Dorada is het bouwen van menselijke piramiden – castelleres. Er zijn bewijzen gevonden dat dit reeds in 1712 in het plaatsje Valls plaatsvond. Jaarlijks vinden er nu wedstrijden plaats waarbij teams met elkaar wedijveren om de hoogste toren te bouwen. De grootste is die van Tarragona waar om de twee jaar het ‘Concurs de Castells’ plaatsvindt in de eerste week van oktober. Dit festival werd in 2010 opgenomen in het UNESCO Immaterieel Erfgoed lijst.
Klooster van Scala Dei
Dit complex – gesticht in de 12e eeuw door kartuizer monniken – ligt aan de voet van een indrukwekkende Montsant bergrug. Het speelde lange tijd een voorname rol voor de hele omgeving en werd zelfs uitgebreid naar 3 kloosters met zelfs 30 cellen. Na de confiscatie door Mendizábal van religieuze panden in 1835 vluchten de monniken en werd het complex leeggeroofd door lokale boeren. Een renovatieprogramma is gestart om gedeelten van de ruïne in oude luister te herstellen die nu zijn opengesteld voor toeristen. Omdat de monniken er ooit druivenranken plantten, is het gebied nu een bekend wijngebied onder de naam Priorat.
Costa Dorada culturele broedplaats
Geïnteresseerd in het leven en werk van vier kunstenaars wier broedplaats de provincie Tarragona is geweest, leer hier dan alles over de wereldberoemde architect Antoni Gaudí in het Gaudí-centrum in Reus of verdiep je in de beroemde schilder en beeldhouwer Joan Miró in Mas Miro - zijn vakantieboerderij Mont-roig waar hij een groot deel van zijn oeuvre maakte. Pablo Picasso bracht twee keer een periode door in Horta de Sant Joan, waar hij verschillende schilderijen en tekeningen maakte - in het museum Centro Picasso worden meer dan 200 reproducties van zijn werk getoond. Tarragona’s geniale vierde artiest is cellist en dirigent Pau (Pablo) Casals, wiens leven en werk te zien is in de Fundació Pauk Casal in Vendrell, de stad waar hij zijn jeugd doorbracht.