18 oktober 2024
Thumbnail voor Liesbeth Verhoeven van TUI Effting na 46 jaar met pensioen: ‘Het was een lange maar mooie reis’

Liesbeth Verhoeven van TUI Effting na 46 jaar met pensioen: ‘Het was een lange maar mooie reis’

EINDHOVEN - Na meer dan 46 jaar in de reisbranche gaat Liesbeth Verhoeven van TUI Effting in Eindhoven met pensioen. Op 31 augustus aanstaande is haar laatste werkdag bij het reisbureau. Wat Liesbeth het meeste gaat missen? “Natuurlijk mijn collega’s en de klanten. Maar ook het feit dat je iets betekent voor mensen door de reis van hun leven samen te stellen”, vertelt ze in gesprek met Reisbizz.


46 jaar in de reisbranche is een mooie mijlpaal. Hoe Liesbeth het zo lang vol heeft kunnen houden? “Het is een hele afwisselende branche. Je kunt ’s morgens bedenken dat je ergens mee begint, maar dan loopt de dag toch altijd weer anders. Iedere klant is anders, iedere bestemming is anders. Wat is nou leuker dan uit eigen ervaring een mooie reis, een verwachting, voor je klant in elkaar te zetten”, vertelt ze. Het vertrouwen dat een klant je geeft om hun allermooiste reis samen te stellen, is volgens Liesbeth een geweldig gevoel. “En als ze terugkomen en vertellen dat het een geweldige reis was, dan is dat waar ik het voor doe!”

Een lange maar mooie reis
Na de AVR-opleiding in Leiderdorp, startte Liesbeth in 1977 bij Sporthuis Centrum op het reisbureau. “Een erg leuke tijd waar ik veel heb geleerd. Het bedrijf ging samen met Perry Sport, daar heb ik nog een jaar op het reisbureau gewerkt. Peter Effting vroeg mij om bij hem te komen werken in het reisbureau in Eindhoven en daar heb ik van november 1979 tot september 2005 met heel veel plezier gewerkt. Eerst als reisadviseur en de laatste drie jaar als manager vakantiereizen.” Op het moment dat Liesbeth het reisbureau verliet, werkten er zo’n 50 collega’s. “Peter Effting had reisbureau Effting - een begrip en zelfs icoon in Eindhoven en ver daarbuiten - inmiddels verkocht aan TUI.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het team van TUI Effting

In 2005 werd Liesbeth door Joop ter Haar van Oad benaderd om een reisbureau te beginnen in het PSV stadion. “Dit was een uniek reisbureau en het enige Oad Reisbureau, geen Globe reisbureaus dus. Oad was sponsor van PSV en we hadden elf stoelen in de bestuurskamer/business club. Ik vond het een uitdaging om helemaal vanuit het niets een reisbureau op te starten, zeker in het stadion van PSV waar ik enorme fan van ben.” Liesbeth woonde een aantal jaren alle wedstijden van de voetbalclub bij met gasten en heeft mooie reizen mogen boeken voor zowel de voetballers als medewerkers van PSV.

In 2013 benaderde Werner van Disseldorp, van de Disma reisbureaus, Liesbeth om een reisbureau in Eindhoven te managen op de voormalige locatie van Reisbureau Effting aan de Aalsterweg in Eindhoven. “Het door TUI overgenomen Reisbureau Effting was inmiddels verhuisd en samengevoegd op een andere locatie in Eindhoven. Ongetwijfeld wat verwarrend, maar ik kwam dus terug op mijn oude stek, nu van een nieuwe ondernemer en prachtig verbouwd. Het concept was mooie reizen op maat en op afspraak te verkopen en het pand was daarvoor helemaal ingericht met mooie spreekkamers. Het was geweldig om deze nieuwe tak van sport uit te oefenen; maatwerkreizen, direct met agenten gevestigd over de hele wereld.” In 2019 verkocht Werner zijn Disma Reizen aan TUI. ‘Haar’ reisbureau aan de Aalsterweg en het reisbureau van TUI zaten op slechts 600 meter van elkaar en hadden dezelfde doelgroep en type klanten. “Het was logisch dat beide reisbureaus tot één werden samengevoegd door TUI. Zo kwam ik dus weer terecht bij TUI Reisbureau Effting. Het was weer als vanouds en een warm bad met oude en nieuwe collega’s.” Tot op de dag van vandaag managede Liesbeth het reisbureau. Nu draagt ze het met vertrouwen over aan Jessica Miggiels. “Het was een hele lange mooie reis!”

Iets betekenen voor mensen
Wat Liesbeth het meeste gaat missen? “Natuurlijk mijn collega’s en de klanten. Maar ook het samenstellen van een reis naar Zuid-Afrika, het boeken van een mooie cruise, het advies geven, adviseren van een reis of juist iets afraden, kan net zo belangrijk zijn. Dus eigenlijk iets betekenen voor mensen door de reis van hun leven samen te stellen.”

Op donderdag 31 augustus heeft Liesbeth haar laatste werkdag. “In de middag hebben we een borrel voor een select aantal klanten waarvan de meeste al meer dan veertig jaar hun vakantie bij mij boeken. Zij willen persoonlijk afscheid van mij nemen. Natuurlijk sluiten ook de collega’s aan.” Ook heeft Liesbeth een mooie fototaart mogen ontvangen van klanten. “Pascal Driever van HAL kwam langs met mooie bloemen en een boek over 150 jaar HAL, erg leuk. Het echte afscheid gaan we met alle collega’s vieren in Maastricht met een verrassingsactiviteit, diner en overnachting. Natuurlijk gaan we ook nog de kroeg in. Ik heb er nu al zin in!”, sluit Liesbeth enthousiast af.

Tekst gaat verder onder de foto

'Liesbeth verdient de spotlight en de mooie vrije tijd om zelf te reizen met haar man Lon', aldus TUI Nederland woordvoerder Petra Kok

Eindhovense netwerker pur sang
“Reisbureau Effting, later TUI Effting, Disma en weer TUI Effting, is een befaamd reisbureau in Eindhoven en omstreken”, zegt TUI Nederland woordvoerder Petra Kok, die Liesbeths pad heeft gevolgd als salesmanager, hoofd communicatie én collega bij TUI. “Geroemd om maatwerk, mooie reizen en een zeer loyale klantenschare. Het geheim? De geweldige reisadviseurs met enorme kennis van zaken, de maatwerkbenadering en de netwerkkwaliteiten van de experts die daar werken.”

Liesbeth is daar volgens Petra een ultiem voorbeeld van. “Eindhovense netwerker pur sang, reisexpert bij uitstek en vakvrouw. ‘Unicorns’ noemen we dat. Ik weet zeker dat ze het vreselijk vind als ik zeg dat ze zo bijzonder is, maar ze verdient dit spotlight én de mooie vrije tijd om zelf te reizen.”