19 september 2024
Thumbnail voor Ryanair ziet vertraging levering vliegtuigen door staking Boeing

Ryanair ziet vertraging levering vliegtuigen door staking Boeing

Luchtvaartconcern Ryanair verwacht dat de grote staking bij Boeing voor vertragingen bij de leveringen van nieuwe vliegtuigen zal zorgen. Volgens topman Michael O'Leary kunnen die vertragingen wel oplopen tot zes weken.

Meer dan 30.000 werknemers van Boeing in het noordwesten van de Verenigde Staten zijn sinds vrijdag aan het staken voor een fors hoger loon. Bij die fabrieken in Seattle en Portland worden onder meer 737 MAX-vliegtuigen gebouwd. O'Leary denkt dat die staking nog wel weken kan duren. Dat heeft tot gevolg dat vliegtuigen die eigenlijk in de eerste helft van volgend jaar aan Ryanair geleverd moesten worden, nu pas in de tweede helft zullen komen. Het zou gaan om mogelijk tien toestellen.

De topman stelt dat er al gepraat is met Boeing over de impact van de staking. Ryanair is een belangrijke klant van de Amerikaanse vliegtuigbouwer die ook al kampt met vertragingen bij de productie door technische problemen. Ryanair zei vorige maand nog miljoenen ticketverkopen mis te lopen door die productievertragingen. Daardoor zal Ryanair dit jaar minder passagiers vervoeren dan eerder werd gehoopt.

Vincent Kroft (pdi)ANPX-170924-053-v1