19 september 2024
Thumbnail voor Reisbranche worstelt met imago: instroom nieuw talent ‘schrikbarend laag’

Reisbranche worstelt met imago: instroom nieuw talent ‘schrikbarend laag’

Reisbedrijven en opleidingen moeten alle zeilen bijzetten om nieuwe mensen te vinden. “We slagen er onvoldoende in om jong talent en zij-instromers enthousiast te krijgen”, zegt ANVR-directeur Frank Radstake in de Reisbizz Podcast. Donderdag wordt een groot arbeidsmarktonderzoek gepresenteerd. Daarin staan volgens hem “schrikbarende” cijfers.

Net als andere sectoren zit de reisbranche te springen om personeel. Maar steeds minder mensen vinden een baan bij een touroperator of op een reisbureau aantrekkelijk. “Voorheen begon een MBO-opleiding rustig met zes klassen aan een nieuwe jaargang, nu is het soms lastig om er eentje te vullen”, zegt Radstake.

Het aantal HBO-studenten dat een toeristische opleiding afrondt en daarna in de reisbranche aan het werk gaat ligt ontstellend laag. “Slechts 20 tot 40 procent gaat bij een reisbedrijf aan de slag. In verhouding met andere sectoren ontzettend weinig. Er is een groot weglekeffect.”

Er is volgens Radstake een discrepantie in de cijfers over hoe buitenstaanders en insiders denken over het werken in de reisbranche. “Wie er al in werkt vindt het leuk, dat moeten we meer uitdragen.”

Reiswerk, dat zich onder andere richt op het zorgdragen voor voldoende reisprofessionals, presenteert donderdagmiddag haar jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek en het daaraan verbonden imago-onderzoek.

Beluister hieronder de nieuwe Reisbizz Podcast met Frank Radstake.