5 oktober 2024
Thumbnail voor Aruba, Bonaire en Curaçao onderdeel van VN-plan voor veerdienstnetwerk

Aruba, Bonaire en Curaçao onderdeel van VN-plan voor veerdienstnetwerk

WILLEMSTAD - De Verenigde Naties hebben een plan ontwikkeld om een netwerk van veerdiensten te initiëren. In het projectvoorstel, die is geschreven door de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied van de Verenigde Naties, wordt er gesproken over vier routes, waaronder één route waarin Aruba, Bonaire en Curaçao zijn opgenomen.


Volgens het maritiem nieuwsmedium Schuttevaer zijn de plannen niet nieuw en wordt er al decennia gesproken over veerverbindingen. Maar door de uitgestrektheid van het gebied en de daarmee samenhangende complexiteit was het nooit eerder gelukt om een concreet voorstel op te stellen. Dat voorstel ligt er nu dus wel.

De komende tijd wordt met betrokken landen overleg gevoerd over hun bereidheid om deel te nemen, meldt Schuttevaer. De veerverbindingen worden naar verwachting goedkoper en zeker schoner dan de nu gebruikelijke luchtvaartlijnen. Bovenal moeten de veerdiensten de handel tussen de landen stimuleren.

Veerdienst als alternatief
Maarten van der Scheer, directeur van Bonaire International Airport, gaf in een interview met Reisbizz aan dat de kleine luchtvaartmaatschappijen tussen de ABC-eilanden het tijdens de coronacrisis zwaar te verduren hebben gehad, waardoor er nu niet snel kan worden opgeschaald om de vraag aan vliegtickets bij te benen.

Een veerdienstnetwerk tussen de eilanden zou in dit geval een aanvullend alternatief kunnen zijn voor dit probleem.

Aanpassingen
Volgens Schuttevaer moet er nog heel wat werk worden verricht voordat de voorgestelde ferryverbindingen operationeel kunnen zijn. Landen die onderdeel willen worden van het verbindingsnetwerk moeten onder meer beschikken over goede kadefaciliteiten.

Ook moet de beschikbare havencapaciteit worden aangepakt en moeten de douane- en immigratieregels voor goederen en mensen worden herzien.

Dit bericht is afkomstig van mediapartner Curaçao.nu

Ben je benieuwd naar het gesprek met Maarten van der Scheer, directeur van Bonaire International Airport? In het volgende Reisbizz Magazine lees je het volledige interview. Meld je aan voor de nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe publicaties.