30 april 2024
Thumbnail voor Karin Klijn ontdekt pure outback van West-Australië: ‘Geschikt voor elke avontuurlijke reiziger’

Karin Klijn ontdekt pure outback van West-Australië: ‘Geschikt voor elke avontuurlijke reiziger’

DARWIN - Karin Klijn, reisadviseur bij TUI At Home, maakte afgelopen september een maand lang een mooie rondreis door de pure outback van West-Australië met een 4WD auto langs de diepe kloven, verlaten stranden en vele nationale parken die de deelstaat te bieden heeft. Karin deelt de hoogtepunten van haar autorondreis.


Karin begon haar rondreis door West-Australië in Darwin. “Ons appartement lag vlakbij een gezellig straatje met terrasjes, restaurants en een supermarkt. Het appartement waar we verbleven, Mantra the Esplanade, was geweldig en een oase na de lange vlucht. Leuke tip voor een uitstapje: je kunt in minder dan twee uur naar Lichtfield National Park rijden. Wij hebben er voor gekozen om de Crocosaurus cave te bezoeken.”

Heet, heter, heetst…
Na de verkenning van Darwin, werd het tijd om de outback te ontdekken. “Het werd stiller en stiller op de weg, de lucht blauw, de aarde rood en de temperatuur liep al snel op naar 40 graden. Het Kakadu National Park is 19.804 km² groot, het is dan ook onmogelijk om alle highlights te bezichtigen in één dag. We kozen een korte hike uit met prachtige uitzichten en tussenstops bij een waterval en een natuurlijke infinity pool.”

The Kimberleys
De volgende dag vertrok Karin ’s ochtends vroeg naar Kununurra waar de Gibb River Road en een bezoek aan een kangaroe opvangcentrum (Kangaroo Haven) op het programma stonden. Vervolgens bezocht ze Purnululu National Park in de ruige wildernis van The Kimberley. "Het park staat bekend om zijn oranje en zwart gestreepte rotsformaties, Bungle Bungles. In de ochtend werden we opgehaald door Kimberley Air Tours voor een vlucht boven de Bungle Bungles met een Cessna 207. Het uitzicht vanuit de lucht was spectaculair en leverde mooie beelden op."

Broome
Vervolgens reed Karin door naar Broome, de dichtstbevolkte stad in de Kimberley-regio. "Het was een oase na de outback. De stad dient als toegangspoort om de noordkust van deze staat te verkennen. De stad floreerde dankzij de parelindustrie die aan het eind van de 19e eeuw begon. We maakten een tour met een local naar de mooiste spots, de Japanse begraafplaats waar veel parelduikers liggen begraven (het eerste graf dateert uit 1896) en leerden meer over de historie."

Karijini National Park
In Karijini verbleef Karin een aantal nachten in een eco safari tent midden in het park. “Er waren veel prachtige kloven te bezoeken. Onze favoriet was de Hamersly kloof met een rock pool. De zonsondergang en zonsopgang vanuit de tent met uitzicht op de outback waren adembenemend.”

Coral Bay
De volgende bestemming van de rondreis was Coral Bay. Volgens Karin doet de plaats zijn naam eer aan. “De riffen en omliggende wateren vormen samen het Ningaloo Marine Park. Het enorme natuurreservaat staat bekend om zijn zeeschildpadden, de bultruggen, manta rays en walvishaaien die langs de kust migreren. Vanaf Coral Bay ga je met een boot de zee op richting het Ningaloo reef. Snorkelen met deze magnifieke dieren was een ervaring om nooit vergeten. De lome slagen van hun gigantische vinnen, de mooie zwart, blauwe huid. De bultruggen die spelen in het water, omhoog komen en zich op hun rug naar achter laten vallen, het was prachtig om te zien.”

Shark Bay
De volgende stop werd gemaakt bij het Monkey Mia Dolphin Resort, dat ligt in het werelderfgoed gebied Shark Bay. "Monkey Mia staat vooral bekend als de thuisbasis van de Monkey Mia-dolfijnen, beroemd om hun bijna dagelijkse ritueel om naar de kust te zwemmen. Onze kamer lag frontaal aan het strand. Zo konden we op de eerste rij zitten om deze prachtige dolfijnen te spotten."

Kalbarri National Park
Een bezoek aan het Kalbarri National Park mag volgens Karin ook niet worden overgeslagen. "Kalbarri National Park is een van de meest spectaculaire parken in West-Australië. Van de ruige kloven in het binnenland tot prachtige roodbruine kliffen aan de kust, een roze meer (hutt lagoon) en een ‘natures window’. Omdat alles op relatief korte afstand ligt en de wegen verhard zijn, kun je veel highlights zien in korte tijd t.o.v. de noordelijke parken (ook geschikt voor een 2WD auto)."

The Pinnacles
Tijdens de rit naar Perth heeft Karin het gevoel op een andere planeet te zijn beland door duizenden kalkstenen die uit de grond oprijzen. “De hardgele zandduinen staan vol met grote aantallen versteende pilaren, sommige waren meer dan vier meter hoog. Wetenschappers discussiëren nog steeds over de vraag hoe de formaties zijn ontstaan.”

Perth
Karin heeft de laatste dag doorgebracht in Caversham Wildlife park waar kangoeroes, koala’s, wombats en veel andere Australische dieren verblijven. De reis werd afgesloten in downtown Perth. Volgens Karin was de reis een enorm bijzondere ervaring. “De prachtige natuur, de stilte van de outback, wildlife wat nergens ter wereld voorkomt, Ningaloo reef en de vriendelijke bevolking maken dit echt een reis om nooit te vergeten. Ik kan deze reis aanbevelen voor elke avontuurlijke reiziger.”