25 juni 2024
Thumbnail voor Andre Proost: Jij liever dan ik!

Andre Proost: Jij liever dan ik!

Ken je dat gevoel? Een familielid, collega of vriend zit enthousiast te vertellen over hun laatste reis en jij denkt: ‘Jij liever dan ik!’ Niets menselijks is ons als professionals in de reisbranche vreemd en ook wij hebben onze voorkeuren als het gaat om hoe en waar we reizen. Dat betekent bijna automatisch dat we dus ook onze vooroordelen hebben als het gaat om sommige type reizen.

Dat laatste heb (had, ik verklap het maar meteen!) ik dus met riviercruises. De eerlijkheid gebied mij daarbij te zeggen dat ik een paar jaar in Koblenz gewoond en gewerkt heb en toen regelmatig  ’s avonds mijn rondje over de kade bij Deutsches Eck liep. De passagiers die ik van de daar aanmerende schepen zag afkomen hebben mijn beeld van deze sector met gedateerde schepen, vergrijsde reizigers en weinig spannende locaties ongetwijfeld gevoed.

Des te meer reden voor mij om eens op zo’n schip aan te monsteren en mijn vooroordeel bevestigd of ontkracht te zien worden. Recent reisde ik af naar Wenen om een kleine 24 uur mee te varen. Aangezien ik die dag pas in de loop van de middag aan boord werd verwacht, gebruikte ik de ochtend om de stad te verkennen en te genieten van het heerlijke weer. Na een kopje koffie bij het Hundertwasserhaus, een wandeling door het centrum en een bezoek aan het Naturhistorisches Museum, kwam ik licht vermoeid aan op de kade.

Het off-boarden van passagiers was in volle gang, dus ik moest nog heel even wachten alvorens ik naar mijn hut kon gaan. Meteen werd het all-inclusive- en serviceconcept van een riviercruise mij duidelijk: de koffers werden op de kade van mij overgenomen en zou ik pas weer in mijn hut zien. Wachtend op mijn hut haalde ik een wijntje in de moderne lounge en begaf mij naar het zonnedek alwaar ik in een strandstoel neerzeeg en over de oude stad uitkeek.

 Al snel werd mij duidelijk dat er maximaal 120 tot 160 passagiers aan boord kunnen en dat je dus nooit het gevoel krijgt dat het druk is, overal op het schip is er eigenlijk altijd een rustig plekje te vinden. Een bemanningslid legde mij uit dat de passagiers op deze cruises inderdaad vaak wat oudere Europeanen zijn, maar aangevuld worden met veel Amerikanen die dit als ideale manier zien om grote stukken van Europa te verkennen.

Een uurtje later werd ik door een bemanningslid naar mijn hut gebracht en kreeg ik uitleg van de bijbehorende faciliteiten. Ik kan niet anders zeggen dan dat de hut een paradijsje was: het balkon, goede Wifi, satelliettelevisie, een echt goed en groot bed, gevulde koelkast en butlerservice voor het geval dat de voorraad te snel slinkt. Ik besloot mijn tweede wijntje te halen en met een boek op schoot te genieten van het mooie weer en de Donauoevers tot aan Bratislava. Toen was het tijd om te douchen in de verrassend ruime douchecabine en aan te schuiven bij het avondeten. De combinatie van een à la carte-hoofdgerecht en een lopend buffet was van hoge kwaliteit (en ik ben kritisch als het om de keuken gaat!) en het enthousiaste personeel maakte het een gezellige avond.

Na een afzakkertje in de gezellige lounge besloot ik terug te gaan naar mijn hut en mijn mandje in te duiken. De wekker stond om 7 uur zodat ik nog in alle rust van het ontbijt kon genieten alvorens ik om half 9 van boord ging en Budapest kon gaan verkennen.

Toen ik tussen de middag in een leuk koffiezaakje achter het Hongaarse parlement terugkeek op de afgelopen 24 uur, moest ik eerlijk bekennen dat ik er eigenlijk best van genoten had. Ik heb twee fantastische steden kunnen verkennen terwijl ik reizend tussen beide steden verwend en verzorgd werd, waardoor ik uitgerust aan de volgende dag begon. Wat betreft de andere passagiers heb ik gemerkt dat je zelf de keuze kan maken om je daartussen te mengen of je juist van hen af te zonderen. Het schip is groot genoeg en biedt met de ruime hut, het balkon, het zonnedek, de grote lounge en de fitnessruimte alle plek om te socializen of je rust te zoeken.

Ik ben blij verrast dat een vooroordeel van mij gesneuveld is. Op naar nog meer nieuwe reiservaringen!

Travel Counsellor Andre Proost

Recente berichten