10 mei 2024
Thumbnail voor Aangepast reisadvies voor delen Turkije

Aangepast reisadvies voor delen Turkije

SCHIPHOL - Recente demonstraties in Nederland en Zweden, waarbij respectievelijk een koran werd verbrand en verscheurd kunnen anti-Westerse gevoelens oproepen en leiden tot demonstraties in Turkije. De kleurcode van het reisadvies voor Turkije is geel en voor een klein deel oranje en rood. Er zijn grote risico’s in de rode gebieden.


Ook is er een verhoogde dreiging op een aanslag tegen Westerse doelen en gebedshuizen. Dat meldt het Nederland Ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Nederland verscheurde Pegida-voorman Edwin Wagensveld afgelopen zondag een exemplaar van de koran in Den Haag.

Op zondag 13 november 2022 vond er een explosie plaats op de drukke Istiklal-straat in de binnenstad van Istanbul. Daarbij zijn enkele doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt. Het Nederlands Ministerie adviseert reizigers om voorzichtig te zijn, vooral in grote steden en op drukke plaatsen.

Turkije heeft in oktober 2022 een wet aangenomen waarmee het verspreiden van wat door de Turkse autoriteiten beschouwd wordt als desinformatie bestraft kan worden. Deze wet geldt ook voor bezoekers uit andere landen. BuZa adviseert voorzichtig te zijn met het plaatsen van berichten op sociale media die door de Turkse autoriteiten als desinformatie kunnen worden beschouwd.