14 juni 2024
Thumbnail voor Aanhoudingen bij Schiphol-actie Extinction Rebellion

Aanhoudingen bij Schiphol-actie Extinction Rebellion

SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee heeft drie personen aangehouden bij een actie van Extinction Rebellion op Schiphol. Volgens een woordvoerster van de marechaussee weigerden de betogers de vertrekhal te verlaten. Extinction Rebellion wilde met de actie afdwingen dat KLM verantwoordelijkheid neemt voor de gezondheids- en klimaatschade die de luchtvaartmaatschappij volgens de activisten zou veroorzaken.


De zegsvrouw van de marechaussee geeft aan dat de overige ongeveer twintig demonstranten hun actie voortzetten op het Jan Dellaertplein, het plein voor Schiphol Plaza.
 
Aanleiding voor de actie wat het kort geding dat KLM eerder aanspande tegen de Staat. Daarin stond de voorgenomen krimp van de luchthaven centraal, van 500.000 naar 460.000 vluchten. De rechter oordeelde dat die krimp niet mocht doorgaan.
 
Extinction Rebellion blijft er echter bij dat "de gezondheid van de vele omwonende Nederlanders wordt bedreigd". Daarbij neemt KLM niet de verantwoordelijkheid om zelf het aantal vluchten omlaag te brengen, betoogt Pedro Nooijen van de activistische beweging. "Volgens de klimaatwetenschap is het nodig om heel snel minder te gaan vliegen. Dit is de enige oplossing die echt zoden aan de dijk zet om de gezondheid van omwonenden en het klimaat te beschermen."