10 mei 2024
Thumbnail voor Afscheidsinterview Pieter Elbers: het was een voorrecht KLM te mogen leiden

Afscheidsinterview Pieter Elbers: het was een voorrecht KLM te mogen leiden

SCHIPHOL - Eind van deze maand komt er een einde aan de loopbaan van Pieter Elbers bij KLM. Maar liefst drie decennia was hij in dienst bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappij, waar hij sinds 2014 als president-directeur aan het roer stond. In een afscheidsinterview met Reisbizz blikt hij terug op zijn periode in het blauw.


Als Elbers er één ding uit moet pakken wat voor hem een hoogtepunt is geweest in zijn acht jaar als topman, is het wel het honderdjarig bestaan van KLM. “Ik ervaar het als een voorrecht dat ik het bedrijf op zo’n bijzonder moment heb mogen leiden. Het raakt me, als ik eraan terugdenk. Het was euforisch. Zoveel passie, trots en commitment in het bedrijf bij collega’s. Maar ook zoveel klanten en relaties die allemaal een bijzondere band of herinnering met KLM hebben.”

Uiteraard zijn er ook andere mooie momenten geweest de afgelopen jaren. “Denk daarbij aan het meevliegen op openingsvluchten, het bezoeken van de teams in zeventig landen waar we naar vliegen, of het ophalen van nieuwe toestellen. Overigens beleef ik net zoveel plezier aan het rondlopen door de hangaar of een kop koffie drinken bij belading of in het bemanningencentrum. We hebben zo ontzettend veel mooie, inspirerende en goede mensen werken bij KLM”, gaat Elbers verder.

Veel tranen gevloeid
Het dieptepunt zal niet als een verrassing komen. “Het is eigenlijk bizar, als je erover nadenkt: in oktober 2019 stonden we nog groots onze verjaardag te vieren, en in december 2020 moesten we, als gevolg van de crisis, ineens afscheid nemen van duizenden collega’s. In een hangaar was een ‘goodbye lane’ ingericht waar talloze mensen hun uniform en pasjes kwamen inleveren. Dat deed me heel veel; er loopt op zo’n dag zoveel betrokkenheid, ervaring en toewijding het bedrijf uit”, vertelt hij.

De collega’s van wie afscheid werd genomen kozen daar min of meer vrijwillig voor via de VVR. Toch vloeiden er veel tranen. “Logisch, want voor veel collega’s is KLM veel meer dan alleen hun werk. Een emotioneel moment, ook voor mij. Ik zeg vaak: het zijn de mensen die het bedrijf bepalen. Vliegtuigen kun je in elke kleur schilderen, maar het zijn de collega’s die het verschil maken, die de kracht vormen van KLM.”

Lees het hele gesprek met Pieter Elbers in de nieuwste Reisbizz Magazine.