6 december 2023
Thumbnail voor Air Belgium krijgt toestemming voor gerechtelijke reorganisatie

Air Belgium krijgt toestemming voor gerechtelijke reorganisatie

Air Belgium maakte vorige week bekend dat begin oktober de stekker uit de passagiersvluchten getrokken wordt. Het noodlijdende bedrijf wil zich gaan richten op de activiteiten die wel rendabel zouden zijn, namelijk vracht en wetleases, maar moest daarvoor wel kunnen reorganiseren.

De maatschappij heeft nu tot eind januari om een herstructurering door te voeren en om nieuw kapitaal aan te trekken. Naar verluidt zou het Chinese Sichuan Airlines nog altijd geïnteresseerd zijn, maar hoe dat verder moet is nog onduidelijk, want de eveneens Chinese Hongyuan Group heeft al 49 procent van de aandelen (terwijl het merendeel van de aandelen in Europese handen moet zijn).

Stoppen passagiersvluchten


De laatste lijndiensten van Air Belgium, naar Zuid-Afrika en Mauritius, komen volgende week te vervallen. Of en wanneer de klanten die voor de periode daarna geboekt hebben hun geld terugkrijgen is nog niet zeker. Reisbrancheorganisaties zijn daar bezorgd over.

Eerder schrapte de maatschappij al alle vluchten naar het Caribisch gebied, waaronder naar de Dominicaanse Republiek, Curaçao, Guadeloupe en Martinique. De Belgische maatschappij weet het gebrek aan succes met de passagiersvluchten onder meer aan de coronacrisis, de Russische inval in Oekraïne en de snel stijgende prijzen. Volgens critici was er ook geen goed businessmodel.