20 april 2024
Thumbnail voor Air Belgium ontkent dat het einde van het bedrijf nabij is

Air Belgium ontkent dat het einde van het bedrijf nabij is

SCHIPHOL - De CEO van Air Belgium heeft vrijdag ten stelligste ontkend dat zijn bedrijf op het punt van omvallen staat. Tegen persbureau Belga erkent Niky Terzakis krap bij kas te zitten, maar de carrier heeft grootse plannen met nieuwe investeringen en routes. "We zetten onze activiteiten in 2023 voort, onze aandeelhouders geven niet op”, aldus Terzakis.


De afgelopen dagen maakte verscheidene Belgische media gewag van een nakende ondergang van Air Belgium. De kas van het bedrijf zou leeg zijn en als er voor het eind van het jaar geen tien miljoen euro door de aandeelhouders wordt gefourneerd zou het einde verhaal zijn.

Niets van waar, zegt Terzakis tegen Belga. “Dit gerucht schaadt ons. Er wordt al vijf jaar geschreven dat Air Belgium bijna failliet is op het moment dat we op zoek zijn naar fondsen”, aldus de CEO, die de berichtgeving “saai en vermoeiend” vindt.

Diepte-investering
Niky Terzakis voegt eraan toe op zoek te zijn naar een veel hoger bedrag dan die tien miljoen euro, niet om te overleven, maar voor diepteinvesteringen. Air Belgium maakte vorige week bekend de vluchten naar het Caraïbisch gebied, waaronder Curaçao en Aruba te zullen opschorten.

De airline zal volgens de CEO echter nieuwe routes openen; in het vraaggesprek noemt hij geen bestemmingen. Sinds september vliegt de Belgische carrier ook naar Zuid-Afrika (Johannesburg en Kaapstad) en hierin komt geen verandering.

Terzakis zegt dat Air Belgium in gesprek is over de investeringen met de grootste aandeelhouders: de Chinese Hongyuan Group (49 procent), twee Waalse overheidsinstellingen en een Belgische federale participatiemaatschappij, die samen een belang van 45 procent hebben. Binnenkort zal de luchtvaartmaatschappij met nieuwe mededelingen hierover komen, aldus de CEO.