16 juni 2024
Thumbnail voor ANVR: Beoordeel ook niet-Europese landen individueel

ANVR: Beoordeel ook niet-Europese landen individueel

LEUSDEN – Haagse bronnen melden dat het negatieve reisadvies wat voor de hele wereld geldt, na 15 mei wordt geschrapt. “Nu is het hopen dat landen snel op ‘geel’ komen te staan en dat veel mensen een vakantie gaan boeken”, laat ANVR-woordvoerster Mirjam Dresmé aan Reisbizz.nl weten. “Dan kunnen reisorganisaties eindelijk weer doen waar ze zo goed in zijn: vakanties verzorgen.”


“We hadden gehoopt en eigenlijk ook wel verwacht dat het generieke ‘oranje’ reisadvies eraf zou gaan”, gaat Dresmé verder. “We hopen dat er vanaf morgen langzamerhand bestemmingen op ‘geel’ worden gezet. In het begin zullen dat er nog niet veel zijn, maar hopelijk gaan de ‘gele vlekjes’ zich steeds verder verspreiden.”

Volgens Dresmé is het ook belangrijk dat er wordt gekeken naar landen buiten Europa. “Zodra het algemene reisadvies geschrapt wordt, worden landen individueel beoordeeld of er vanuit Nederland veilig naartoe gereisd kan worden. Wij verwachten wel dat het kabinet geen onderscheid zal maken tussen Europese en niet-Europese landen, zodat vakantiegangers ook kunnen afreizen naar veilige bestemmingen buiten Europa.”

Dresmé stelt dat er niet vergeten moet worden dat we met andere landen te maken hebben die het vanuit hun oogpunt bekijken. “In Nederland zitten we qua besmettingsgevallen nog niet per se goed. Deze landen moeten zelf ook bepalen of Nederlanders welkom zijn in het land.”

Goedkopere PCR-tests
Naast het goede nieuws over het schrappen van het negatieve reisadvies, laat Dresmé aan Reisbizz.nl weten dat de ANVR haar leden PCR-tests gaat aanbieden voor een “schappelijke prijs”. Zodra men weer op reis gaat, moeten reizigers gevaccineerd zijn, aan kunnen tonen dat zij recent zijn hersteld van het virus of in het bezit zijn van een negatieve PCR-testuitslag.

“Wij hopen dat de vaccinatiecampagne snel doorzet. Maar om ook mensen die niet gevaccineerd willen worden op vakantie te laten gaan, bieden wij onze leden de mogelijkheid om hun klanten te laten testen voor een beduidend lager bedrag dan de commerciële aanbieders van de tests.” Volgens Dresmé kunnen de vakantiegangers hiernaar vragen bij de reisonderneming waar zij hun vakantie hebben geboekt.