14 juni 2024
Thumbnail voor ANVR roept boeren op Schiphol niet plat te gooien

ANVR roept boeren op Schiphol niet plat te gooien

HILVERSUM - "Iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar ga nou niet de vakantieganger pakken." Dat zegt Frank Radstake verantwoordelijk voor Consumentenzaken & Sociaal Beleid bij reisbrancheorganisatie ANVR. Radstake deed zijn uitspraak zaterdag in het tv-programma EenVandaag.


"We hebben begrip voor de boerenactie, maar de reisbranche is de afgelopen tijd ook enorm geraakt door onder meer corona", aldus de ANVR-vertegenwoordiger. Hij hoopt dan ook dat de boeren rekening houden met de reiziger die vaak voor het eerst in twee jaar weer op vakantie kan.

Chaostheorie
Wat het volgens Radstake uitermate spannend maakt is dat de boeren een zogenaamde "chaostheorie" willen loslaten op Schiphol.

Maandag vertrekken volgens hem 65.000 tot 70.000 reizigers alleen al vanaf Schiphol. De ANVR raadt mensen aan de website van Schiphol en de organisatie weer ze vliegen te volgen en niet de auto, maar de trein naar Schiphol te nemen.

Recht halen
Naast Radstake komt ook reisbureau eigenaar Leo van der Hoeven aan het woord in het programma. Van der Hoeven is eigenaar van reisbureauketen Apollo in Noord-Holland. "Toen we hoorden van de acties van de boeren hebben we zelf direct contact opgenomen met onze klanten die maandag vertrekken. Klanten moeten weten dat het belangrijk is om op tijd hun bagage in te checken, want dan hebben ze recht op vervoer. Halen ze Schiphol niet op tijd om in te checken, door de boerenprotesten, dan kunnen ze nergens hun recht halen", aldus de reisondernemer.

Van der Hoeven raadt mensen dan ook aan vroeg te gaan of op zondag al te overnachten op Schiphol. De reisbureau-eigenaar is tot de slotsom gekomen, na zijn belronde, dat op een na alle klanten op maandag op reis gaan vanaf Schiphol. "Mensen zijn echt zo toe aan vakantie", besluit hij.

Schiphol zegt zich in samenwerking met de marechaussee en de gemeente Haarlemmermeer op verschillende scenario's voor te bereiden. Reizigers moeten rekening houden met beperkte treincapaciteit op ritten naar Schiphol, aangezien NS al maanden kortere treinen inzet dan voor de coronapandemie.