19 juli 2024
Thumbnail voor Astypalea: het duurzame modeleiland in de Middellandse Zee

Astypalea: het duurzame modeleiland in de Middellandse Zee

ASTYPALEA - Gaat er bij de naam Astypalea een belletje rinkelen? Het eiland, ook wel Astipalaia genoemd, is een nog niet zo toeristisch bergachtig Grieks eiland in de Egeïsche Zee. Het is het meest westelijke eiland van de Dodekanesos en ligt het dichtst bij de Cycladen. Het eiland heeft een eigen vliegveld waar zes maal per week een vlucht uit Athene land. Astypalea kent fijne zandstranden, en oude kloosters, maar bovenal wordt het eiland omgedoopt tot duurzaam modeleiland voor klimaatneutrale mobiliteit in het Middellandse Zeegebied. 


De Griekse regering en Volkswagen Groep gaan van Astypalea het eerste echt duurzame eiland maken in deze regio. Astypalea 4.0, zoals dit project is genaamd, zorgt ervoor dat dit eiland van 97 km2 in 2025 al energieneutraal moet zijn. En de traditionele architectuur blijft behouden. Zo worden alle voertuigen elektrisch en worden energie-opwekkers geïntegreerd in de omgeving en het landschap. De eerste elektrische voertuigen rijden overigens al rond en meerdere laadpalen zijn operationeel bij het hoofdstadje Chora.

Griekenland.netFoto: Griekenland.net

Combineer Kos en Astypalea in één reis
Dodekanisos Seaways is in juni 2021 gestart met een rechtstreekse veerdienst van en naar Kos-stad. Voor het eerst worden deze eilanden goed en frequent met elkaar over zee verbonden. In nog geen twee uur tijd sta je al in de haven van Astypalea. Deze veerdiensten varen van juni tot en met september in 2022 op woensdag en zaterdag. Tickets kun je online eenvoudig boeken. Zo kun je dus gebruik maken van de internationale luchthaven van Kos en deze twee eilanden combineren in één reis. Een tip want hier is nog geen massatoerisme. Regel een hotel of appartement in of rondom het stadje Chora voor je klanten. Chora ligt dicht bij de haven, heeft restaurants en winkels en is ook bezienswaardig. Bovendien kun je hiervandaan prima het Egeïsche eiland zelf gaan ontdekken met een huurauto of scooter.

Kijk voor meer informatie over Griekenland op Griekenland.net.